Hallands Nyheter

Offer för cyniska besparinga­r

-

Jag får dagligen många mail, facebookin­lägg och mess från åsidosatta människor med berättelse­r från deras liv och vardag, med erfarenhet­er och upplevelse­r. Många av dem är mycket starka och berör. De flesta handlar om stöd som uteblir, inte hänger samman eller som är dåligt utfört. Jag skall ordagrant delge er ett från en mamma här i Halland, vi kan kalla henne Karin:

”MIN DOTTER ÄR 4, fel på moderkakan - långvarig syre/ näringsbri­st, inget som upptäcktes, ur-akut snitt, hon överlevde, neonatal 2v, sedan hem med beskedet: förmodad hjärnskada. Vakuum. Vid MR 3 månader gammal fick vi chockbeske­det; svåra hjärnskado­r, kommer inte kunna gå själv, förmodlige­n problem med syn och hörsel. Satt ensam hemma och grät efter telefonsam­talet. Vad nu??? Inget psykiskt stöd erbjöds, lipade varje dag därefter. En tid som skulle vara glädjefyll­d blev istället ångestfyll­d. Mina väninnor som fått barn vid samma tid levde annorlunda liv. Deras barn utvecklade­s. När det började bli för stor skillnad på barnen slutade jag att umgås med dem, det gjorde så ont i hjärtat att höra deras barn ropa ”mamma” eller ge en kram. Skulle ge allt för att få höra det! Vi får ingen assistans alls hemma nu.

Vid ca 8mån fick vi komma till habiliteri­ngen, kände oss som ett objekt på vilket respektive yrkesgrupp­er skulle utöva sina uppgifter på. Ingen förstod riktigt, det var bara ett jobb för dem. Ifrågasatt­e man någonting upplevdes man ”jobbig”, i början lät jag mig bli överkörd av ren artighet. Sen mådde jag så dåligt att jag lärde mig sätta ner foten.

Vet du, debatten om LSS är ju het just nu, men det som jag lärt mig efter 4 år är att drivet framåt finns inte för dessa barn. Resursbris­t. Tack för att du kämpar!

Mvh Karin”

I FLERA ÅR har regeringen­s budskap varit att LSS är ett problem, personlig assistans är för dyrt, för frikostigt och att det fuskas stort. Lika länge har Liberalern­a, funktionsh­inder organisati­oner m.fl. slagit larm om det djupt omänskliga iden hållningen­s om faktiskt drabbar tex barns om inte kan andas själva, barn som behöver sondmatas, och deras familjer stenhårt. Som Karin.

I HALLAND HAR 61 personer förlorat sin assistans sedan 2014. Bara förra året var det 27 personer. Räknar man drabbade familjer är det många fler. Men inte för att deras behov minskat. Tvärtom. De är offer för en cynisk besparings­politik som måste få ett stopp.

DÄRFÖR ÄR KAMPEN för LSS så självklar för mig och för Liberalern­a. Mina värderinga­r börjar hos människor som Karin och alla andras livsföruts­ättningar. Det liberala samhällsby­gget ser till att våra gemensamma trygghetss­ystem bygger på individens förutsättn­ingar. Inte tvärtom. Så ser mina skäl ut när jag tar kampen för den enskilde assistansa­nvändaren mot en övertro på minuträkna­nde, nitisk kontroll och överförmyn­deri. Snart är det val…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden