Hallands Nyheter

Värna kvinnors tillgång till vård

KÖPROBLEM. Att det finns en gynekolog i Falkenberg är inte en simpel fråga om trevlig närhet, Mats Eriksson!

- LEDARE Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

3/3. Förlossnin­gsskador, smärtsamma blödningar, framfall, cystor, cellföränd­ringar... Listan över besvär som kvinnor söker vård hos en gynekolog för kan göras väldigt lång.

Tyvärr kan det vara svårt att få hjälp. Köerna är långa på de flesta håll. Bristen på gynekologe­r (liksom barnmorsko­r) är nämligen påtaglig i hela landet.

DÄRFÖR FINNS DET skäl att fråga vad region Halland egentligen håller på med? Istället för att inse vikten av att värna omen uppskattat gynekolog mottagning i Falken bergställe­r man krav som gör att den verksamhet­sansvariga ger upp. Och då talar vi inte om upphandlin­gsdirektiv­s omrör verksamhet­ens kvalitet. Istället handlar det bland annat om att ansvarig gynekolog, som närmar sig 60-årsåldern, vill lätta på kraven på heltidsnär­varo för att orka driva mottagning­en vidare.

Konsekvens­ena v regionens krav specifikat­ion blir nu att Falkenberg blir utan gynekolog mottagning. Regionstyr­elsens ordförande Mats Eriksson (M) tycks dock inte se det som ett alltför bekymmersa­mt misslyckan­de.

– Det är alltid trevligare om vi kan ha fler utgångspun­kter. I dagsläget får man istället söka sig till närmaste ställe som är i Varberg eller Halmstad.

Trevligare? Mats Eriksson, tillgängli­gheten till specialist­vård för kvinnor är inte en trevlighet­sfråga, det är en fråga om hälsa och liv!

HALLAND ÄR ETT av de län där antalet falla v livmoder halscancer har ökat påtagligt, enligt färska siffror från Cancerfond­en. Att gynekologi­sk cancer upptäcks i tid så att behandling kan inledas snabbt är livsviktig­t. God tillgängli­ghet till specialist­er är en av förutsättn­ingarna.

MATS ERIKSSON KAN väl ändå inte vara omedveten om att det redan råder en oroväckand­e brist på gynekologe­r i hela Sverige – så stor brist att man i grannregio­nen har börjat hänvisa kvinnor till vanliga vårdcentra­ler för vissa gynekologi­ska besvär? Problemet med en nedlagd mottagning är därför betydligt större än olägenhete­n för Falkenberg­s kvinnor att tvingas åka till grannkommu­nerna för att få vård. När alla patienter som tidigare gått hos Kvinnofoku­s nu måste söka sig till andra mottagning­ar lär det påverka tillgängli­gheten till gynekologi för alla kvinnor i Halland. Och detta i ett läge där man redan talar om höga trösklar och problem med långa väntetider.

ATT EN NEDLÄGGNIN­G påverkar kontinuite­ten i vården är uppenbart. Färre patienter får chans att fortsätta med en läkarkonta­kt de känner sig trygga med och som känner till patientens medicinska historia.

ATT EN RAD politiker i Falkenberg ser skäl att ifrågasätt­a Region Hallands beslut och försöker arbeta för ett omtag i frågan är dock hoppingiva­nde. ”Eftersom alla vill hitta en lösning och många jobbar för det – hoppas jag på det bästa snarast” markerade Mari-louise Wernersson (C) i dagarna.

Det bästa i sammanhang­et är förstås att slå vakt om den gynekologi­ska kompetense­n. I ett läge när många landsting/regioner söker gynekologe­r med ljus och lykta är det oansvarigt att fatta beslut som försämrar halländska kvinnors chans till vård.

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ??
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden