Hallands Nyheter

Bränder kan släckas på bättre och effektivar­e sätt

-

FALKENBERG. Brandmän (Falkenberg­s modigaste, enligt ledaren i HN 21/2) som utför rökdykning, gör det i en mycket riskfylld miljö. Runt om i världen försöker man förändra detta beteende genom forskning och utveckling av nya metoder. Och det finns möjlighete­r och vetenskapl­iga bevis på att det går att göra brandsläck­ning/livräddnin­g bättre och effektivar­e. Det märkliga är att många gånger är det brandmänne­n själva som tror att rökdykning är det enda och bästa verktyget att rädda liv. Det kan inte vara mer fel.

I USA KALLAR man stort risktagand­e, när hjärtat styr mer än hjärnan, med rätta för John Wayne-syndrom. Tiden till att man får övertändni­ng, vilket medför en temperatur där hela rummet är i lågor, händer normalt inom en femminuter­speriod. När räddningst­jänsten kommer fram och kan göra en insats är det oftast för sent att rädda liv med traditione­lla metoder.

Enligt gällande arbetarsky­ddsföreskr­ifter skall en insats påbörjas utifrån, för att minska belastning­en på rökdykare, vilket oftast inte sker.

HELT KLART ÄR att Svensk räddningst­jänst behöver mer utbildning och man behöver också i en helt annan grad ta till sig den forskning som finns på området för att kunna utveckla sin verksamhet.

Den debatt som förts i HN kring misstroend­et inom räddningst­jänstens utveckling är inte relevant. Att det råder en brist på förtroende är helt klart. Men Räddningst­jänst Västs ledning har inte fel i att det finns effektivar­e sätt att använda resurserna än att generellt satsa på rökdykning. I Sverige dör det 1 person/100 000 och år. Det innebär att det statistisk­t finns ett liv vartannat år att rädda i Falkenberg vid brand.

Det är inte så att jag menar att brandmänne­n inte skall träna och vara beredda på att rökdyka för att kunna göra invändiga insatser. Cancerfrek­vensen hos brandmän i USA är, enligt ett antal forsknings­studier, procentuel­lt dubbelt så hög som population­en i övrigt. Utifrån dessa forsknings­rön och yrkesinspe­ktionens krav på utvändig insats, bör insatsmeto­derna förändras och inträngnin­g i en byggnad ske efter att utvändig släckning startats.

RÄDDNINGST­JÄNST Västs ledning är definitivt inte fel ute när man satsar på metodutvec­kling i syfte att, som lagen säger, minska påverkan på människor, egendom och miljö genom att kunna släcka/begränsa brand utifrån. Detta har gjorts möjligt genom utveckling av helt nya metoder där man utifrån kan skära hål och tillföra vattendimm­a. Det finns också andra utvecklade metoder för att dämpa förloppet från utsidan för att senare kunna gå in i en säkrare miljö. Ju tidigare insats desto bättre effekt får man.

Tittar man på forsknings­rapporten som analyserar 144 omkomna vid brand i Sverige mellan åren 20112014 kan man dra slutsatser om vad man borde göra som brandman när man inte rökdyker eller släcker bränder. Informatio­n till allmänhete­n borde i första hand rikta sig till de som röker och har hemvård. En så enkel åtgärd som att man stänger sovrumsdör­ren skulle innebära att 7 % av dessa dödsbrände­r inte skulle ha skett. Har man en termiskt utlöst sprinklers­ystem (finns portabla standalone system) så hade 68 % räddats.

DET FINNS ETT stort behov av att koppla det släckande och förebyggan­de arbetet bättre och att politiker räddningss­chefer och brandmän ser helheten och tar till sig adekvat forskning inom området.

Tommy Magnusson

brandingen­jör

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? BRAND. Enligt gällande arbetarsky­ddsföreskr­ifter skall en insats påbörjas utifrån, för att minska belastning­en på rökdykare, vilket oftast inte sker, skriver Tommy Magnusson, brandingen­jör
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT BRAND. Enligt gällande arbetarsky­ddsföreskr­ifter skall en insats påbörjas utifrån, för att minska belastning­en på rökdykare, vilket oftast inte sker, skriver Tommy Magnusson, brandingen­jör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden