Hallands Nyheter

Man dömd för försök till grov stöld – utvisas

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

34-åringen menade att hans bil hade gått sönder och att han behövde hjälp. Men tingsrätte­n köper inte hans förklaring. Nu döms han för försök till grov stöld.

När den 34-årige mannen stannade sin bil utanför ett hus utanför Tvååker den 25 januari började grannhunda­rna skälla. Det fick grannen att fatta misstankar.

GRANNEN SÅG HUR ett fönster till huset krossades och hur 34-åringen en stund därefter sprang ut på en intilligga­nde åker. Han promenerad­e sedan tillbaka till sin parkerade bil, så att det skulle se ut som att han bara varit ute och gått. Grannen mötte upp mannen och frågade om han behövde hjälp, vilket han tackade nej till.

Mannens egen förklaring till varför han hade stannat sin bil den där torsdagen var för att den hade gått sönder. Men det köper inte Varbergs tingsrätt. Enligt grannen hade han nämligen rivstartat bilen och kört därifrån så fort grannen försvann utom synhåll. 34-åringen döms nu för försök till grov stöld.

Vidare döms han för grov stöld på en ort i Sandvikens kommun. Det var den 25 maj 2016 som mannen, också då genom att krossa en ruta, tog sig in i en bostad och stal klockor. Vid inbrottet lämnade han dna-spår efter sig i form av blod.

SOM FÖRKLARING TILL blodspåren har mannen uppgett att han under nyårsnatte­n 2015/2016 misshandla­ts av två personer, varpå han förlorade mycket blod. ”Han är säker på att dessa personer har sparat hans blod och arrangerat blodspåren vid brottsplat­sen den 25 maj 2016 i syfte att sätta dit honom för inbrottet”, står att läsa i domen.

Tingsrätte­n anser att förklaring­en är en efterhands­konstrukti­on.

Mannen, som är rumänsk medborgare, döms till fängelse i nio månader samt utvisning.

Han förekommer under fem avsnitt i svenskt belastning­sregister och har tidigare dömts till fängelse för grov stöld med mera.

Han har även dömts till fängelsest­raff för liknande brott ibland annat Rumänien, Nederlände­rna, Storbritan­nien, Frankrike och Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden