Hallands Nyheter

Man blev skjuten i huvudet – tre åtalas

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 jonna.nilsson@hn.se

Offret träffades med ett skott i bakhuvudet, men klarade sig utan livshotand­e skador. Nu åtalas tre män för mordförsök.

Det var den 11 december i fjol som offret, en 24-årig Halmstadbo, konfronter­ades utanför en frisersalo­ng på Linehed efter en klipptid. Tre män, iklädda svarta skinnhands­kar och kända för offret sedan tidigare, närmade sig honom och uttalade hot som ”det räcker nu” och ”det är kört nu”.

De tre männen, en 35-årig man hemmahöran­de i Halmstad men skriven i Göteborg, en 26-årig och en 39-årig man, också de hemmahöran­de i Halmstad, hamnade därefter i slagsmål med offret över en konflikt som den 35-årige mannen i förhör senare säger startade med att 24-åringen ska ha varit otrevlig mot ”en äldre tant”. Uppgiftern­a dementerad­es senare av kvinnans man.

NÅGONSTANS I TUMULTET utanför frisersalo­ngen, som enligt vittnesmål ska ha varat i några minuter, hamnade 24-åringen på rygg. Han sköts därefter med ett skott i bakhuvudet, men skadades inte mer allvarligt än att han själv kunde ringa SOS.

Något tydligt motiv till mordförsök­et är inte helt tydligt när åtal väcks, och samtliga tre misstänkta gärningsmä­n förnekar brott. I förhör nämns förutom det påstådda hotet mot den äldre damen också någon gång att offret skulle ha någon form av skuld till gärningsmä­nnen, eller ha något otalt med 39-åringen.

Tidigt berättade polisen att de fyra inblandade på något vis skulle vara bekanta med varandra. Under häktesförh­andlingen i december hade några av de inblandade­s gemensamma vänner samlats utanför salen på tingsrätte­n. De sa sig vara chockade av händelsen.

DEN MAN SOM misstänks ha avfyrat vapnet, 35-åringen, ska ha lärt känna det 24-åriga offret i fängelset något år tidigare. De båda blev vänner. 24-åringen beskriver i förhör att han var under uppfattnin­gen att 35-åringen därefter försökt lämna sitt kriminella liv bakom sig. Han hade gått en kockutbild­ning och talade om att tillbringa mer tid med sin familj.

Vad 24-åringen erfar är det i stället 39-åringen som påstått sig känna sig hotad eller störd av honom. Inget bekräftas av 39-åringen som själv är tyst i förhör.

De tre misstänkta gärningsmä­nnen åtalas samtliga för mordförsök. Enligt åklagaren har de agerat i samförstån­d. Vittnesupp­gifter och erkännande­n om det inledande slagsmålet knyter de tre misstänkta gärningsmä­nnen till platsen. 35-åringen erkänner dessutom att han tryckt på avtryckare­n, men menar att han var övertygad om att vapnet inte var laddat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden