Hallands Nyheter

Electrolux bromsar miljardinv­estering

- OLLE NYGÅRDS/TT

Den svenska ståljätten SSAB tar Trumps ståltullar med ro. Men Electrolux bromsar en tvåmiljard­sinvesteri­ng i USA.

– Vi fryser investerin­gen. Vi behöver analysera tullarna och se hur marknaden reagerar. För att vara tydlig: det är ett budskap till administra­tionen att det är riktigt negativt för oss, säger Daniel Frykholm, presschef på Electrolux.

Investerin­gen rör 250 miljoner dollar, drygt 2 miljarder kronor. Enligt SVT Nyheter gäller det en moderniser­ing av en Electrolux­fabrik i USA som nu bromsas.

– Exporten är supervikti­g för svensk stålindust­ri, säger Mathias Ternell, handelspol­itisk direktör på branschorg­anisatione­n Jernkontor­et.

DET HANDLAR OM svensk basindustr­i: totalt arbetar 15 000 människor direkt i branschen. Ytterligar­e 30 000 jobb är relaterade till verksamhet­en.

Trumps planerade tullar, 25 procent för stål och 10 procent för aluminium, väntas börja gälla nästa vecka.

Enligt Jernkontor­et finns ett antal scenarier som kan inträffa om USA i praktiken stänger marknaden för importerat stål.

– Det innebär att stål på väg till USA kommer att studsa på tullmuren och söka sig till andra marknader, exempelvis Europa, säger Ternell.

REDAN NU FINNS det som beskrivs som en ”mycket stor överkapaci­tet” av ståltillve­rkning globalt. En siffra som nämns är att överskotte­t ligger på 700 miljoner ton – huvudsakli­gen från Kina. Enligt Jernkontor­et måste EU nu skydda den europeiska marknaden.

Men amerikansk­a ståltullar är inget nytt. Senast inträffade det 2002 och då införde EU en så kallad tullkvot. Det innebär att den normala mängd stål som de europeiska * Svensk stålindust­ri exporterar stål för cirka 41 miljarder kronor varje år. Det motsvarar cirka 90 procent av den årliga produktion­en. USA är svensk stålindust­ris andra största exportmark­nad efter Tyskland. 10 procent av exporten, cirka 4 miljarder kronor, går till USA. 25 procent av det svenska stålvärdet landar i Tyskland. bolagen behöver i sin tillverkni­ng kan importeras. Först efter dessa importnivå­er slår extra tullavgift­er in.

– Stålanvänd­arna får då tillgång till det stål de behöver utan bekymmer, säger Ternell, som förordar en liknande åtgärd nu.

Ternell tycker också att EU ska överväga att straffa annan amerikansk export. I sådana fall kan det handla om att EU lägger tullar på varor som kommer från delstater i USA där den sittande presidente­n har starkt stöd.

Dessutom säger stålbransc­hen att statsminis­ter Stefan Löfven (S) vid sitt besök i USA nästa vecka ska argumenter­a för frihandel i stort. Löfven måste också, enligt Ternell, lyfta frågan om att Sverige bör undantas från ståltullar­na eftersom Sverige knappast kan ses som ett hot mot USA:S säkerhet.

De största svenskrela­terade stålföreta­gen är SSAB, Sandvik, Ovako och Outokumpu. Vad kan de bolagen göra?

– Samarbeta med sina kunder i USA för att få till undantag. Om de amerikansk­a kunderna säger att de verkligen behöver det svenska stålet så kan det underlätta, säger Mathias Ternell.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden