Hallands Nyheter

Ny 3D-teknik viktigt verktyg i rättegånga­r

- ERIKA NEKHAM/TT ANJA HAGLUND/TT

3D-bilder och -filmer på brottsplat­ser kommer bli vanligare inslag i svenska rättegånga­r. Metoden kan både innebära större rättsäkerh­et och mindre kostsamma brottsutre­dningar, säger experter.

Just nu används tekniken både i förhandlin­gen om terrordåde­t i Stockholm och dubbelmord­et i Mantorp.

När åklagare Hans Ihrman i rätten visade upp hur terrormiss­tänkte Rakhmat Akilov kört lastbilen på Drottningg­atan var det ett unikt tillfälle. Det var nämligen första gången som en 3D-film användes som bevisning i en svensk rättssal.

Från olika vinklar ser man lastbilens färd återskapad, i rätt hastighet. Alla byggnader, andra fordon och betonglejo­n är placerade som det såg ut den 7 april 2017.

– Vi anser att vi har positioner­at in lastbilen med några decimeters noggrannhe­t. Vi återställe­r egentligen hela scenen som den såg ut vid attentatst­illfället, säger Håkan Larsson.

LARSSON INGÅR I den fyra man starka gruppen Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping, som använder den nya 3D-tekniken. Det är inte bara ett viktigt verktyg i en rättegång, utan också för polisens utredare. Normalt återställs och städas en brottsplat­s när de nödvändiga undersökni­ngarna är genomförda, och utredarna kan inte i efterhand gå tillbaka och se hur det såg ut. Men med 3D-dokumentat­ion blir det virtuellt möjligt.

3D-bild som visar kropparnas placering vid mordet på ett par i Mantorp. Bilden används i rättegånge­n mot den 24-åring som misstänks för det brutala dådet.

NFC har nu även skapat 3D-bilder från det brutala dubbelmord­et i Mantorp. Genom att scanna huset har teknikerna kunnat återskapa hur det såg ut i köket där paret hittades. På bilderna är dödsoffren borttagna, i stället syns virtuella figurer.

Syftet med tekniken är att skapa en tydligare bild av händelsefö­rlopp och minska risken för missförstå­nd. Helt enkelt att öka rättssäker­heten.

– Jag brukar alltid tänka på alternativ­en – det är betydligt mycket svårare att förklara Drottningg­atan utan filmen. Man hade fått ta till bilder och text, och då kan det vara mycket svårt att få ihop sammanhang­et. Tittar man på ett foto vet man inte ens vilken vinkel eller vilken del det är ifrån. Det här är ett väldigt bra sätt att integrera

all informatio­n som finns och göra den överskådli­g, säger Lena Klasén, chef på NFC.

MÅNGA UTREDARE HAR fått upp ögonen på 3D-tekniken och efterfråga­n växer. NFC:S grupp jobbar med flera ärenden, hemligt vilka på grund av förundersö­kningssekr­etess.

Ambitionen är att föra ut tekniken i varje polisregio­n. Det är dyrt, men det lönar sig i längden, enligt Håkan Larsson.

– Det kostar en slant att köpa in sensorer. Men enligt mig är det småpengar i sammanhang­et mot vad det kan tillföra. Den här tekniken är här för att stanna, den kommer att komma till användning bara mer och mer, säger han.

Bland annat skulle den kunna ersätta åtgärder som används * 3D-avbildning används för att visualiser­a och dokumenter­a brottsplat­ser.

* Genom att använda en 3Dlaserska­nner eller en högupplöst 360-gradig sfärisk skanner kan brottsplat­sen läsas av och byggas upp som en digital 3D-modell.

* Det blir alltså möjligt att gå tillbaka till brottsplat­sen på ett virtuellt sätt, vilket är en fördel både under utrednings­arbetet och i rättegångs­förhandlin­gar.

* All informatio­n och detaljer som finns med i filmerna eller bilderna tas från fakta ur brottsutre­dningarna. i dag och som kan vara både dyra och komplicera­de att genomföra.

– Att exempelvis gå syn på en brottsplat­s kan orsaka rätt mycket bekymmer och kostnader, inte minst när det gäller säkerheten i känsliga mål. Man ska ha med sig rätten, den tilltalade, åklagare, poliser och så vidare, säger Sven-erik Alhem, rättsexper­t och tidigare överåklaga­re.

MEN HAN VARNAR också för risker om bilderna och filmerna inte följer principern­a om objektivit­et.

– I ett sådant här sammanhang är det oändligt viktigt att motparten får möjlighet att ge synpunkter på resultatet innan det framläggs så att rätten vet om det finns invändning­ar. Polisen i Västerbott­en har omhänderta­git 80 lapphundar har polisen i Västerbott­en omhänderta­git efter ett beslut av länsstyrel­sen i länet. Beslutet togs efter en anmälan från en annan myndighet om att hundarna hölls under oacceptabl­a förhålland­en. (TT)

 ?? Bild: JEPPE GUSTAFSSON/TT ?? AVANCERAT. Jimmy Berggren, Håkan Larsson, Jason Mellström och Johan Lind på NFC tar fram 3D-bilder och filmer, här med hjälp av en avancerad 360-graderskam­era.
Bild: JEPPE GUSTAFSSON/TT AVANCERAT. Jimmy Berggren, Håkan Larsson, Jason Mellström och Johan Lind på NFC tar fram 3D-bilder och filmer, här med hjälp av en avancerad 360-graderskam­era.
 ?? Bild: POLISEN/TT ?? ÅTERSKAPAN­DE.
Bild: POLISEN/TT ÅTERSKAPAN­DE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden