Hallands Nyheter

May till EU: ”Vi vet vad vi vill”

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Inte så nära som Norge, inte så långt bort som Kanada. Någonstans däremellan vill Storbritan­nien hamna efter brexit, sedan premiärmin­ister Theresa May lagt ut orden i ett offensivt förhandlin­gsbud till EU. – Vi vet vad vill. Låt oss komma i gång, manade May i London.

Premiärmin­istern tog till orda på Mansion House på fredagen med ett tydligt besked till både Bryssel, de egna anhängarna och motståndar­na på hemmaplan.

– Det här är en förhandlin­g och ingen av oss kommer att få exakt vad vi vill ha, sade May.

– Jag vill ha bredast och djupast möjliga partnerska­p, som går längre än något annat tidigare avtal. Och jag tror att det är möjligt för det ligger både i EU:S och i Storbritan­niens intresse.

Sedan lades orden ut, i punkt efter punkt, om mycket av det som åtminstone Eu-sidan velat ha tydligare besked om, vad gäller den framtida relationen till EU.

May vill inte ha någon hård gräns på Nordirland och ser framför sig antingen ett ”tull-partnerska­p” eller ett ”strömlinje­format tullavtal” så att varor ska kunna föras över gränsen lika smärtfritt som nu.

Hon vill vara kvar som associerad medlem i exempelvis EU:S läkemedels­myndighet och flygsäkerh­etsbyrå och kommer nästa vecka låta presentera hur ett ”partnerska­p” för finansiell­a tjänster kan se ut.

Britterna kommer inte längre vara del av EU:S gemensamma jordbruks- och fiskepolit­ik, men vill ändå arbeta tillsamman­s för exempelvis hållbara fiskebestå­nd.

Från EU har Storbritan­nien flitigt varnats för att det inte går att plocka russinen ur kakan. Theresa May vill dock se saken på ett annat sätt:

– Alla frihandels­avtal har olika marknadsti­llträden beroende på vilka intressen de inblandade länderna har. Om det här är att plocka russinen ur kakan så är det russinploc­kning i alla handelsavt­al.

Premiärmin­istern hymlar inte med att mycket kommer att förändras, men hon är ändå optimist.

– Man får inte vara rädd för förändring. Jag tvivlar inte på att vad vi än kommer överens om med EU så är vår framtid ljus.

– Mitt budskap till våra vänner i Europa är tydligt: vi vet vad vi vill, vi förstår era principer, vi har ett delat ansvar för att få det här rätt. Så låt oss komma i gång, avslutade hon sitt tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden