Hallands Nyheter

Missnöjda kan avg

ITALIEN: FEMSTJÄRNE­RÖRELSEN HOPPAS PÅ DERAS STÖD

-

I lilla Pomigliano d’arco, vid foten av Vesuvius, råder det ingen tvekan om vem som borde styra Italien. Åtminstone vid kyrkans soppkök.

– Det finns inget arbete här och de andra partierna har övergivit oss, förklarar arbetslöse Domenico Ilardi om varför han tänker rösta på Femstjärne­rörelsen (M5S).

– Det är det enda parti som ger oss hopp om ett nytt sätt att sköta saker, hävdar prästen Giuseppe Gambardell­a.

DET ÄR JUST I SÖDERN – där arbetslösh­eten, kriminalit­eten och fattigdome­n härskat närmast i en evighet – som M5S är som starkast. Missnöjet är stort med åratal av vackra löften från både höger och vänster.

Det ger en stark grund för rörelsens mest tydliga politiska linje: att byta ut det gamla gardet mot unga och oprövade politiker, med nya idéer.

Att idéerna ibland spretar rejält tycks inte bekymra så många.

SEDAN M5S GRUNDADES av komikern Beppe Grillo för knappt tio år sedan har partiet stadigt vuxit till att i dag vara Italiens klart största, med ett opinionsst­öd strax under 30 procent.

I Pomigliano finns dessutom en lokal anledning att hålla på partiet. Den slitna gamla fabrikssta­den är hemort för 31-årige Luigi Di Maio, Femstjärne­rörelsens affischnam­n och utpekade premiärmin­isterkandi­dat i helgens val.

En rejält spretande politik verkar inte hindra Femstjärne­rörelsen (M5S) från att bli enskilt största parti i helgens parlaments­val i Italien. Men till regeringsm­akten räcker det knappast – trots ett jäsande missnöje med både höger och vänster.

DI MAIO HAR stärkt partiet ytterligar­e sedan han fördes fram i fjol och lockat över många som föredrar hans mer städade framtoning, jämfört med den auktoritär­e och stundtals koleriske Grillo.

Samtidigt undrar fortfarand­e många väljare vad M5S egentligen vill. Partiet tycks på samma gång vara både för och emot i allt från invandring till EU.

– Men vi har aldrig varit anti-europeiska. Vi har varit kritiska mot det sätt som eurozonen har byggts upp, säger Eu-parlaments­ledamoten Fabio Massimo Castaldo – som i Eu-parlamente­t delar grupp med

 ??  ?? PÅVERKAN. Pomigliano d’arco i södra Italien är hemstad för Femstjärne­rörelsens ledare Luigi Di Maio och hårt tärd av arbetslösh­et och dålig ekonomi. Tusentals
PÅVERKAN. Pomigliano d’arco i södra Italien är hemstad för Femstjärne­rörelsens ledare Luigi Di Maio och hårt tärd av arbetslösh­et och dålig ekonomi. Tusentals

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden