Hallands Nyheter

Öra valet

- WIKTOR NUMMELIN/TT

bland andra Sverigedem­okraterna och Nigel Farages brittiska Ukip – till belgiska tidningen Le Soir.

ATT FEMSTJÄRNE­RÖRELSEN lovat stå utanför eventuella regeringsk­oalitioner gör det samtidigt högst osannolikt att partiet hamnar i regeringss­tällning efter helgens val.

Luigi Di Maio hoppas ändå övertyga väljarna genom att bland annat presentera sin tilltänkta ministerli­sta redan på förhand, med professore­rna Andrea Roventini som finansmini­ster och Emanuela Del Re på utrikespos­ten.

– Den här gången behöver italienarn­a inte rösta utan att veta vad de får, lovade Di Maio i italiensk tv tidigare i veckan. * Femstjärne­rörelsen – Movimento Cinque Stelle – grundades av komikern Beppe Grillo 2009 och fick sitt stora genombrott i det italienska parlaments­valet 2013 med 25,5 procent av rösterna. * Grillo (född 1948) har länge dominerat partiet, även om han formellt inte är partiledar­e och tills vidare har valt att själv inte kandidera i några val. Inför årets parlaments­val har parlaments­ledamoten och vicetalman­nen Luigi Di Maio (född 1986) lanserats som rörelsens premiärmin­isterkandi­dat. * Rörelsen har samlat anhängare från både vänster och höger och har bland annat kampanjat för en folkomröst­ning kring det fortsatta eurosamarb­etet. I Eu-parlamente­t har rörelsen tills vidare suttit i samma partigrupp som bland andra Sverigedem­okraterna och brittiska Ukip.

 ?? Bild: ALESSANDRA TARANTINO/TT ?? anställda har fått lämna Fiat-fabriken under de senaste åren.
Bild: ALESSANDRA TARANTINO/TT anställda har fått lämna Fiat-fabriken under de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden