Hallands Nyheter

Bona om med mattor BOSTAD:

SKAPA ETT RUM I RUMMET

- KARIN CEDRONIUS/TT

Ljuddämpan­de och välkommet värmande. Ibland som skydd för ömtåliga golv och andra gånger som ett helt eget konstverk i egen majestät. Mattan är en inrednings­detalj som präglar våra rum och skapar hemtrevnad. För inrednings­experten och tv-profilen Isabelle Mcallister är den pricken över i och en självklarh­et när hon inreder ett rum.

– Jag gillar att leka med mattor, att lägga dem lager på lager eller låta mattan ta plats mitt på golvet. Jag kan även tänka mig att hänga upp den på väggen om jag tycker riktigt mycket om den. Men framför allt tycker jag att mattan kan bli en skön kontrast till resten av rummet, säger Isabelle Mcallister och förklarar:

– Om du har bohemisk stil hemma kan det vara jättefint att ha en striktare matta. Om du i stället har stilrent och stramt kan en lurvig matta mysa till det och skapa en fin kontrast.

En kombinatio­n som däremot inte blir så bra är en riktigt mörk matta mot ett ljust golv. * Våga testa begagnat! Att producera mattor och andra textilier påverkar miljön rejält. Därför är det bättre att välja begagnat. Dessutom är det kul att fynda second hand.

* Om den begagnade mattan inte passar i storlek kan du lämna in den och låta klippa till den i rätt form och få den fållad runtom.

* Sugen på heltäcknin­gsmatta men inte säker på om du vill gå ”all in”? Måttbestäl­l en matta som slutar några decimeter från väggen i rummet och låt sy en langettkan­t på den. Då får du samma känsla som med heltäcknin­gsmatta men blir mer flexibel.

* Tänk kontrast! Om du har bohemisk stil kan det vara fint att ha en striktare matta för kontrasten­s skull. Har du istället stilrena lädersoffo­r kan en lurvig matta mysa till det och skapa en fin kontrast.

– Det är lätt att det ser ut som en stor fläck på golvet. Försök hellre hitta en matta som går ton i ton.

ISABELLE ÄR KÄND för att älska färger i sin inredning och det gäller även för mattor. Men det betyder inte att de måste ha starka färger.

– Säger man färg är det lätt att man tänker knallorang­e eller illgrönt, men en färg kan ju även vara dov. I stället för kolsvart kan du ta en mörkt grå eller mörkt brun och i stället för kritvitt en off white eller beige. Smutsiga pasteller håller också alltid i längden. Det blir mjukt och välkomnand­e. Det är jättefint att våga ha en ton på mattan och sedan plocka upp den i soffkuddar­na.

ÄVEN OM ISABELLE inte gillar att ställa upp pekpinnar så har hon några goda råd när det gäller mattor. Till exempel att välja den större mattan till soffan och matbordet. Under matgruppen ska mattan vara så stor att stolarna står kvar på den när de är lite utdragna och likadant i vardagsrum­met – ställ halva soffan på och låt mattan sticka ut lite på sidorna. Då skapar du fina rum i rummet. Med det sagt lämnar hon ändå en brasklapp:

– Jag tycker att man ska våga testa sig fram. Det kan faktiskt vara så att det blir mysigt ändå även om det inte är perfekt enligt regelboken.

Isabelle är ett stort fan av återbruk och älskar att fynda på loppisar och auktionssa­jter. Det gäller såväl möbler och inrednings­prylar som mattor.

– Själv har jag hittat flera jättefina gamla kelimmatto­r på Auktionsve­rket och lämnat in dem för att korta ner dem i den storlek jag vill ha. Även trasmattor går att fynda för ingenting på loppisar. De kan bli jättefina om man till exempel lägger flera stycken omlott på golvet.

Isabelle har gjort sig ett namn som inredare av barnrum i bland annat Svt:s ”Fixa rummet”. Hon

Hellre för stort än för litet. Lurvigt och långhårigt går bra men helst inte för mörka färger. Det tycker inrednings­proffset Isabelle Mcallister som älskar mattor. Och det bästa av allt är smutsiga pasteller och begagnat.

tycker att mattan har en självklar plats även i barnens rum, men att man ska skippa den med en bilbana som är så plastig att den gör ont mot bara knän. I stället bör man satsa på en skön ullmatta som kanske inte främst är tänkt till barnen.

– Överlag tycker jag att barnrumstä­nket är alltför barnsligt. Det är bättre att satsa på mattor och möbler som håller över tid så kan detaljerna vara lite barnsligar­e i stället.

MEN TÄNK PÅ att inte välja en alltför långhårig matta i barnens rum.

– Jag har en luddig matta i mina barns rum och det är som vända på en skattkista varje gång vi städar. Det rasar ut legobitar och småprylar. Så mitt råd blir att välja en matta som funkar både för legobygge och kullerbytt­or men som har halvlång lugg i någon härlig dov färg.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? VÅGA PROVA. Inredaren Isabelle Mcallister älskar färg och smutsiga pasteller är en favorit. ”Det blir mjukt och välkomnand­e”, säger hon.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT VÅGA PROVA. Inredaren Isabelle Mcallister älskar färg och smutsiga pasteller är en favorit. ”Det blir mjukt och välkomnand­e”, säger hon.
 ??  ??
 ??  ?? TYDLIGT. Låt mattan sticka ut från soffan för att skapa rum i rummet.
TYDLIGT. Låt mattan sticka ut från soffan för att skapa rum i rummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden