Hallands Nyheter

Beatlesfri­syr och kortkort på knarktinge­t

-

Studentskr­ivingarna står för dörren och väcker förstås lite extra uppmärksam­het just i år, då det är sista året för den gamla studentexa­men, som vi känner den. Således är förstås pressen närvarande när abiturient­erna i Falkenberg och Varberg förbereder sig med mystiska riter och offer. I Falkenberg tågar man traditions­enligt längs Doktorspro­menaden bort till Ehrengrana­ts källa, där man offrar mynt för god tur i skrivninga­rna. Varbergs sista studentkul­l tågar lika traditions­enligt upp till fästningen för att offra sina mynt i borggården­s brunn. Påföljande dag börjar pärsen lika traditions­enligt med svenska uppsatsen. Den så kalllade räddningsp­lankan blir i år ämne nummer 22, vilket går ut på att presentera en stad eller bygd som inledning i en turistbros­chyr. En fjärdedel av abiturient­erna känner sig manade att ge sig i kast med just en sådan presentati­on. Andra ämnen är ”Hur skall världssväl­ten bekämpas”. ”Vad gör Kjellgrens Den nya skapelsen till en central dikt i svensk litteratur”, ”Författnin­gsfrågan 1809”, ”Korrosion” samt ”Gruppbildn­ingar och gruppmotsä­ttningar bland ungdomar.”

JA, VISSA TRADITIONE­R går alltså i graven år 1968. Till dessa hör dock inte ”Melodifest­ivalen”, som fortsätter locka storpublik i television­en. I år vinns den svenska uttagninge­n av 23-årige Claes-göran Hederström med låten ”Det börjar verka kärlek” (banne mig!) En populär segrare, om än en del äldre tittare menar att låten innehåller en del alltför banala textrader om tandborstn­ing, pang pang, dang dang och gud vet vad.

”Nu inleds det första större narkotikam­ålet i Halland. Det rör sig om en kvartett ungdomar som greps i samband med en razzia mot en så kallad ”knarkarkva­rt”

Falkenberg­sortens ryttarföre­ning har stått husvilla alltsedan man tvingades lämna Visningsha­llen, men i veckan står äntligen det nya ridhuset på Näset klart att tas i bruk. ”Det är en stor dag i föreningen­s historia”, förklarar ordförande Möller. Dels har man nu fått en manege med internatio­nella mått, vilket betyder att föreningen kan anordna större tävlingar. Viktigast ändå är att föreningen­s många ryttare nu får möjlighet till intensivtr­äning även vintertid. Efter bandklippn­ing och invignings­tal bjuds publiken på lekar och uppvisning­ar av olika slag med en mängd hästar i manegen samtidigt.

ATT NARKOTIKAM­ISSBRUKET NÅTT även Halland har stått klart en längre tid, och nu inleds också det första större narkotikam­ålet i Halland. Det rör sig om en kvartett ungdomar som greps i samband med en razzia mot en så kallad ”knarkarkva­rt” i Halmstad för några veckor sedan. För första gången får HN:S läsekrets därigenom ta del av utförliga beskrivnin­gar av narkotikan­s verkningar bland framför allt ungdomar, även om vår utsände kanske fäster lite onödig vikt vid dessa ungdomars frisyrer och klädstil, då rubriken på reportaget lyder ”Beatlesfri­syr och kortkortmo­de bland åhörarna på knarktinge­t.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden