Hallands Nyheter

Varbergare­n Karin Dahlberg släpper ny skiva

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

”Om det är något som kan nå rakt in i människor, är det musik. Det är något i vibratione­rna som kan få en människa att känna att tiden står stilla.”

KARIN DAHLBERG

Varbergare­n Karin Dahlberg släpper en ny skiva. Den handlar till stor del om att känna sig tillfreds, både med sig själv och i relation till andra människor.

I morgon, söndag, ger Karin Dahlberg en konsert med pianisten Bernt Wilhelmsso­n i Rosenfreds­skolans aula eftersom Varbergs teater – där Varbergs konsertför­ening brukar hålla till – fortfarand­e renoveras.

Kvällen är en hyllning till 100-årsjubiler­ande Föreningen svenska tonsättare, men konserten är också starkt kopplad till Karin Dahlbergs nya skiva ”At peace” som hon kommer släppa under 2018.

PÅ SKIVAN FINNS bland annat musik av fyra nutida tonsättare, bland annat Sven-david Sandströms sångcykel ”Som eldflugan tänds och slocknar”. De tre sångerna i cykeln är dikter av Nobelprist­agaren Tomas Tranströme­r, som Sven-david Sandström har skrivit musik till, åt Karin Dahlberg. Sångerna uruppförde­s i Varberg i augusti, under Change music festival.

På skivan finns också ”At peace” som tonsättare­n Maria Löfberg från Falkenberg (HN:S kulturstpi­endiat 2017) har skrivit åt Karin Dahlberg. Sedan finns musik av bland andra Tina Andersson, Alexander Jan Öberg, Hugo Alfvén, Gösta Nyström, Richard Strauss och Gustav Mahler. Varför vill du samla den här musiken på en egen skiva?

– Det personliga svaret är att jag känner att jag har blivit mer tillfreds i mitt eget liv, säger Karin Dahlberg och fortsätter:

– Jag skulle önska att fler människor upptäckte att det finns en frid i oss. Och om det är något som kan nå rakt in i människor, är det musik. Det är något i vibratione­rna som kan få en människa att känna att tiden står stilla.

DET BETYDER INTE att skivan – eller söndagens konsert – bara innehåller lugn, rogivande musik.

– Det är väldigt dramatiskt också. Men efter tumulten blir det stilla, till slut. Vad i ditt liv har lett fram till att du har blivit tillfreds?

– Många bitar i livet har varit bökiga. Till slut släppte jag taget. Jag insåg att vi inte behöver hålla fast vid gamla saker, säger Karin Dahlberg och inflikar:

– Kanske har det med åldern att göra. Vad hade den äldre Karin berättat för den yngre, om hon hade fått chansen (även om den yngre kanske inte hade varit mottaglig för det)?

– Att inte ta allt så allvarligt. Att allt ändå förändras. Det låter nästan som en predikan, men att vi verkligen är unika och att vi är fria att vara dem vi är. Vad tror du hindrar människor från att känna den friheten?

– Rädsla och oro. Men det är bara tankar. Det finns en frid i oss. Vi kan gå ifrån alla dramer. Man måste inte dras in i allt som alla säger – eller har hört.

Sångerskan beskriver sig själv som en känslomänn­iska. Det kan vara jobbigt om man låter känslorna dra en upp och ner hela tiden, tycker hon. Men hon ser det också som en tillgång i sitt musicerand­e.

– Jag ger alltid av mig själv, så ärligt jag kan.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV ?? SKIVAKTUEL­L. Karin Dahlberg ger en konsert på söndag. Hon är också aktuell med en ny skiva.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV SKIVAKTUEL­L. Karin Dahlberg ger en konsert på söndag. Hon är också aktuell med en ny skiva.
 ?? Bild: HN-ARKIV ?? HEMMA I VARBERG. Karin Dahlberg medverkade i ”Varberg calling for peace”.
Bild: HN-ARKIV HEMMA I VARBERG. Karin Dahlberg medverkade i ”Varberg calling for peace”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden