Hallands Nyheter

Fofana vill lyfta Bois

FOTBOLL: LÖPVILLIGE ADAMA FOFANA VILL NÅ DE STORA KLUBBARNA

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

18-årige Adama Fofana har plockats upp av Varbergs Bois via Right to Dream Academy Ghana. Ett tvåårigt kontrakt är skrivet med backen, som har höga mål för klubben.

Precis som med amerikanen Zev Taublieb är det saknaden av ett arbetsvisu­m som gör att han tvingas se matcherna i Svenska cupen från sidan. Men tre veckors träning och 30 minuters speltid mot Eskilsminn­e räckte för att övertyga sportchef Bala:

– Adama har redan från börjat visat att han är en spelare med stor potential och vi är väldigt glada över vårt samarbete med Righ to Dream, som ger oss möjlighet att plocka in unga talanger. Talanger som vi som klubb ska göra vårt bästa för att utveckla och ta hand om.

Nyförvärve­t själv säger att han redan från början känt sig hemma i Bois.

–DET ÄR MÅNGA NYA killar i laget men vi har en väldigt bra sammanhåll­ning och peppar varandra. Det här är mitt första proffskont­rakt och jag är beredd att ge 100 procent för Bois, säger Adama Fofana.

Nu får man en spelare som kan gå in och spela vingback som gärna följer med upp i anfall men som dessutom jobbar hårt i defensiven.

– Jag tycker om att springa och är bra på att känna av när det är rätt läge att gå framåt. Jag gillar verkligen Bois spelsätt och hur man nu satsar på att spela sig framåt och inte bara är ett lag som slår långbollar.

ÖVERGÅNGEN FRÅN fotbollen i Ghana till Sverige är knappt märkbar menar Fofana och Right to Dream satsar hårt på att förbereda sin spelare för en karriär i Europa.

–Egentligen är det inga större skillnader utan det kändes rätt i Varberg från början med den stil som Jocke och Paul lär ut. Jag har inte haft någon koll på svensk fotboll sedan tidigare, men jag har sett varje match Bois har spelat och känner att jag kommer in i det mer och mer för varje dag. Hur tror du att det kommer gå för Varberg i år?

–Jag tror det är ett lag för Allsvenska­n, absolut. Med det spelsättet som vi jobbar med och rätt inställnin­g tror jag det finns en chans att klättra.

Men för Bois del är det fokus på sista gruppspels­matchen i Svenska cupen på söndag mot Öster. Efter vinsten mot Sirius senast lever hoppet om avancemang i allra högsta grad.

– Självklart hade vi velat ha avgörandet i egna händer och så här i efterhand är det slarvigt att vi inte får med oss poäng mot IFK. Men nu måste vi göra det bästa av situatione­n och ska göra allt för att vinna, säger tränare Joakim Persson.

”Jag tror det är ett lag för Allsvenska­n, absolut”

HAN SER MATCHEN som en bra kraftmätar­e inför kommande säsong.

–Vi har väl sett dem en 10-15 gånger redan och vet hur vi ska göra om de beter sig likadant den här matchen. Men de får ju ses som en av de stora förhandsfa­voriterna i Superettan och det blir kul att möta dem på hemmaplan. Det blir en spännande utmaning för oss och en chans att se hur vi ligger till.

ADAMA FOFANA

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SIKTAR HÖGT. Varbergs nyförvärv Adama Fofana, från Elfenbensk­usten, har höga ambitioner, för egen del och för Bois. Redan i år tror han laget kan ha möjlighet att slås om de allsvenska platserna.
Bild: ANNIKA KARLBOM SIKTAR HÖGT. Varbergs nyförvärv Adama Fofana, från Elfenbensk­usten, har höga ambitioner, för egen del och för Bois. Redan i år tror han laget kan ha möjlighet att slås om de allsvenska platserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden