Hallands Nyheter

Jönsson dröjer med beslut om framtiden

- LINUS SCHRÖDER/TT

Det stora målet rycktes undan. Nu söker skidåkaren Emil Jönsson, som inte fick köra OS, efter alternativ. – De stora penseldrag­en får vänta. Jag är inte där än. Nu ska jag åka fort runt 1,3 kilometer i Lahtis, säger 32-åringen inför helgens världscupt­ävlingar.

Emil Jönsson hade siktat mot OS i Pyeongchan­g i fyra år. Skidsprint­ern fick inte åka dit för Sveriges olympiska kommitté.

Den totala fokusering­en förbyttes i tomhet: Vad skulle veteranen göra nu?

FRÅGAN HÄNGER FORTFARAND­E obesvarad över Jönsson, men han har i alla fall bestämt sig för att fullfölja säsongen på bästa sätt – att börja med i lördagens sprinttävl­ing i Lahtis.

– Det känns märkligt. Jag blev väldigt låg och nere, kanske mer än jag var förberedd på. Det var väldigt tungt att sticka ut och träna, att samla timmar... Jag fick tvinga mig ut. Glädjen blir såklart lidande när ens stora mål försvinner, säger han till TT på telefon från Finland.

Jönsson fyller 33 år i augusti. Han vet inte hur länge han fortsätter, om det ens blir någon nästa säsong.

Fram tills nu har han planerat sin karriär i Os-cykler och helt uteslutet är det inte att han satsar mot OS i Peking 2022.

– Nej, men det är väldigt långt dit, säger han.

Efter Sotji 2014 tog han och sambon Anna Haag ett gemensamt beslut att fortsätta över OS i Sydkorea.

SKIDPARET KOMMER FÖRSTÅS att diskutera framtiden tillsamman­s även den här gången men det är inte givet att de lägger av samtidigt.

– Vi lever ihop, stöttar varandra och ger varandra energi. Utan Anna skulle jag aldrig ha kunnat åka så fort som jag har gjort under min karriär men samtidigt är det väldigt individuel­lt hur mycket energi och kraft man har.

– Om Anna vill åka ett år till eller åtta år till eller om jag vill åka fem år till... Man måste gå till sig själv, säger Jönsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden