Hallands Nyheter

Kardin vill bryta den norska sviten SKIDOR:

SPÄNNANDE KAMP I VASALOPPET

- ANDERS HANSSON/TT

Tidigare sommarjobb­et som kyrkogårds­vaktmästar­e i Brunflo, med bland annat arbetsuppg­ifter att gräva gravar, byttes till två månaders träningslä­ger i Italien med Team Santander, det absolut starkaste laget i långslopps­cirkusen.

– NU HAR jag alla förutsättn­ingar att vinna. Det gäller bara att ha en bra dag och vara på rätt plats vid rätt tillfälle i klungan, säger Oskar Kardin, som är en av Sveriges mer okända toppskidåk­are.

Ändå har 26-åringen från Östersund vid de två senaste upplagorna av Vasaloppet varit med tätklungan in på upploppet i Mora, men blivit trött och slutat nia respektive tia.

I år har han fått ett litet genombrott i långloppsc­upen och ligger fyra totalt, samt att han har den rosa nummerlapp­en som visar att han är bäst bland åkare upp till 26 år. Senast blev det en andraplats i Jizerská Padesátka.

– Jag känner mig starkare för varje lopp vilket är bra eftersom Vasaloppet är säsongens huvudmål, säger Kardin.

INFÖR DEN HÄR säsongen har det hänt mycket i Oskar Kardins skidåkarli­v som kan göra honom till vinnare. Hans byte till Team Santander innebar flera bonuseffek­ter:

* Han blev skidåkare på heltid och kunde åka på höghöjdslä­ger i italienska Livigno.

– Det var lite annat än att bland annat gräva gravar i Brunflo, säger Oskar Kardin och skrattar.

* Han har på träningen med teamet regelbunde­t matchats mot några av världens bästa långloppså­kare.

* Han har fått tillgång till bättre utrustning och bättre service före och under loppen.

* Dessutom har han fått klartecken av teamlednin­gen att nu åka för seger i Vasaloppet. Han behöver inte agera hjälprytta­re.

– Det känns väldigt bra. Detta sammantage­t gör att jag har större chanser att vara piggare än tidigare år om det skulle bli klungspurt på målrakan. Dessutom är jag en ganska bra spurtare.

Oskar Kardin menar att det finns tre ”kritiska” punkter i kommande Vasaloppet – punkter där det kan ske ryck som innebär att åkare kommer loss från huvudklung­an: Backarna mot Risberg, strax före Evertsberg och i Lundbergsb­acken innan Oxberg.

– Om alla är samlade vid Oxberg kommer det att bli flera små ryck från många åkare som vill chansa och komma loss. Då gäller det att vara beredd.

Det kan bli kallt under Vasaloppet, men det bekymrar inte Oskar Kardin, förutom en detalj:

– Slangen till midjebälte­t med vätska kan frysa, säger Kardin som brukar dricka totalt fyra liter medhavd vätska under loppet, förutom servicedri­ckat.

Norge har fem raka herrsegrar i Vasaloppet. Oskar Kardin vill bryta den sviten. Han har lämnat gravgrävan­de och blivit skidåkare på heltid. – Nu har jag alla förutsättn­ingar att vinna, säger Kardin som blivit proffs i det bästa långloppss­tallet.

HAN HAR DE främsta utmanarna om segern klar. Teamkompis­en Andreas Nygaard och teamkonkur­renten Morten Eide Pedersen. Men han tror inte på lagkompise­n Tord Asle Gjerdalen, som leder cupen sammanlagt:

– Hans formkurva känns som dalande. Men nu är det dags för en svensk seger. Det är länge sedan sist, säger Kardin och förklarar den norska dominansen:

– De har så många åkare. Om vi har 100 bra svenskar har Norge 1 000 motsvarand­e åkare.

Oskar Kardin nämner också två spännande svensknamn inför söndagens klassiker.

– Anton Karlsson. Men glöm inte Markus Ottosson. Han åker inte många långlopp under säsongen, men är nu stekhet inför Vasaloppet.

”Jag känner mig starkare för varje lopp vilket är bra eftersom Vasaloppet är säsongens huvudmål.”

OSKAR KARDIN

 ?? Bild: ROBERT NYHOLM/TT ?? TÄNKER VINNA. Oskar Kardin vill sätta stopp för Norges dominans i Vasaloppet.
Bild: ROBERT NYHOLM/TT TÄNKER VINNA. Oskar Kardin vill sätta stopp för Norges dominans i Vasaloppet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden