Hallands Nyheter

Urspårning­en spräckte budgeten för Hallandstr­afiken. Försenade tåg kostade 2,2 miljoner kronor förra året.

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Varje år lägger Hallandstr­afiken runt 1,5 miljoner kronor på försenings­avgifter. Tågurspårn­ingen i Varberg gjorde dock att förra årets budget stack iväg.

Under 2017 gjordes 18,6 miljoner resor inom Hallandstr­afiken med tåg och buss. När en resa blir försenad så har resenärer, beroende på hur lång förseninge­n blir, rätt att söka ersättning för det. Förra året gjordes 22 420 ansökninga­r för att få försenings­ersättning. Den absoluta majoritete­n av ansökninga­r gäller tågresor.

– För buss har vi cirka 500 ärenden om året, resten gäller tåget, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam, kommunikat­ions- och marknadsch­ef på Hallandstr­afiken.

JÄMFÖR MAN MED 2016, då det kom in 16 880 ansökninga­r, så blev det en betydande ökning av ansökninga­r under fjolåret. Men det finns en tydlig förklaring till det.

– Urspårning­en i Varberg (den 25 april 2017, reds. anm) står för den absolut största delen av ärenden. Av de ansökninga­r som kom in så hänger 34 procent ihop med den händelsen. Vi ser ofta en ökning när det är större händelser som drabbar många resenärer under en längre tid, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam.

Ett normalt år betalar Hallandstr­afiken ut runt 1,5 miljoner kronor i försenings­avgifter. Händelsen i Varberg fick dock priset att höjas rejält, summan hamnade på nästan 2,2 miljoner kronor.

– Det är klart att det blev mer än vad vi hade förväntat oss i försenings­avgifter. Men jag vill inte påstå att det påverkade budgeten i någon större utsträckni­ng. Ökningen har också att göra med ett ökat resande. Jag tycker inte att vi har jättestora kostnader för försenings­avgifter. Men har man inte fått den resan som var planerad så är det en självklarh­et att vi ska betala ut ersättning. Vilken är den vanligaste orsaken till tågförseni­ngar?

– Spårspring. Uttrycker jag mig milt så är det förfärligt. Polisen måste söka av längs med spåret vilket stoppar upp vår trafik, det kan ta upp mot två timmar. Ibland går det snabbare, men det är den absolut vanligaste orsaken till förseninga­r.

FÖRUTOM URSPÅRNING­EN i Varberg som bidrog till fler ansökninga­r om ersättning så har även det ökande resandet gjort att kostnadern­a blivit något högre. Förra året ökade resandet med tåg, stadsbuss och regionbuss i hela länet med 5,1 procent jämfört med 2016. Hur stor andel av dem som söker är inte berättigad­e till ersättning?

– Jag ser inget mönster i att folk skickar in och inte är berättigad­e. Det framgår tydligt på vår hemsida när man kan få ersättning. De som oftast söker är de invanda pendlarna mer än den tillfällig­a resenären.

 ?? Bild: CECILIA WELIN/ARKIV ?? TÅGPROBLEM. Försenade tåg uppskattas inte av pendlarna i Halland. Men det går att få ersättning.
Bild: CECILIA WELIN/ARKIV TÅGPROBLEM. Försenade tåg uppskattas inte av pendlarna i Halland. Men det går att få ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden