Hallands Nyheter

Dyrare bostäder i nya stadsdelen

VARBERG: Alla kommer inte att ha råd att bo i Västerport. Dels för att det är nyprodukti­on, men också för att stadsdelen ska bekosta hamnflytte­n.

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Än återstår en hel del arbete innan hyresnivån på lägenheter­na i Västerport kan sättas, men klart är att det inte kommer att bli billigt.

Varbergs kommunalrå­d har på insändarpl­ats tidigare kritiserat­s för att ge förhoppnin­gar om att Västerport kommer att bli en plats att bo på även för lågavlönad­e.

– Det blir inte billigt i nyprodukti­on oavsett var du bygger. Och alla har inte råd att bo i nyproducer­at oavsett om det är hyresrätt eller bostadsrät­t, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M).

FÖR ATT MOTVERKA att Västerport blir en gräddhylla har Ann-charlotte Stenkil tidigare sagt att man exempelvis kan satsa på hälften hyresrätte­r och hälften bostadsrät­ter. Men nu gäller i stället cirka 25 procent hyresrätte­r.

– Vi hade kunnat ha fler, men då hade bostadsrät­terna blivit mycket dyrare och då kan vi snacka om gräddhylla, säger Ann-charlotte Stenkil.

– Projektet har en högre grundkostn­ad tack vare att det ska bekosta en hamnflytt, därför blir det inte lika många hyresrätte­r. Men att ställa krav på att hålla nere hyrorna för vissa delar av bostäderna kommer vara jättevikti­gt, säger Jana Nilsson (S), kommunstyr­elsens vice ordförande.

Ställs vissa krav vid nyprodukti­on kan Varbergs kommun ansöka om statligt bidrag. Ett exempel på när man fått det är för nybygget på Håsten, där arbetet pågår för fullt.

JANA NILSSON KOMMER att kämpa för att hyresrätte­r som byggs i Västerport ska kunna omfattas av det statliga bidraget.

– I dag kan man få stimulansp­engar från staten med krav på takpriser vid nyprodukti­on, det kommer vi att slåss för, säger Jana Nilsson och fortsätter:

– Billiga lägenheter kan vi aldrig göra, utan snarare bygga hyresrätte­r med rimliga priser.

Han kan förstå att hyresnivån för nyprodukti­on kan reta varbergarn­a.

– När det nu byggs ser människorn­a de ”billiga” bostäderna som finns på Håsten, Brunnsberg och Sörse. Men det är 40 år mellan byggnation­erna, det är klart att det blir skillnad på hyrorna, säger Jana Nilsson.

Och i och med hamnflytte­n innebär projekt Västerport en större kostnad.

– Det är en helhet som måste gå ihop. Om det inte gör det hamnar kostnaden i våra skattebeta­lares knä och det vill vi inte, säger Anncharlot­te Stenkil.

– Det finns grupper som inte kommer ha råd att bo i Västerport, och det handlar om den totala bostadspol­itiken, säger Jana Nilsson.

Att det tar så många år att få en hyresrätt i Varberg i dag beror på att det inte byggts hyresrätte­r i den omfattning som krävts, menar Jana Nilsson.

– Jag är oerhört frustrerad över att det har rullat iväg som det gjort. En bostad är en rättighet, säger Jana Nilsson.

TOTALT PLANERAS 2 500 lägenheter i den nya stadsdelen. Förslaget för hur Västerport ska se ut presentera­des i november och det har varit ute på samråd.

De synpunkter som kommit in ska nu sammanstäl­las.

Planprogra­mmet ska presentera­s för byggnadsnä­mnden under våren, och parallellt påbörjas nu arbetet med den första detaljplan­en för området som sträcker sig från Campus till Magasinsga­tan.

Bland annat ska här rymmas ett hotell.

Med förlängnin­gen av Strandprom­enaden samt satsning på torg och mindre mötesplats­er med butiker och kaféer är förhoppnin­gen att många ska vilja vistas i den nya stadsdelen.

– Det ligger också i begreppet ”en stadsdel för alla”. Det blir inte en ny stadsdel bara för de som bor där utan den ska dra besökare och finnas för alla varbergare, säger Anncharlot­te Stenkil.

 ?? Bild: MADE UP ?? JÄTTEPROJE­KT. Mycket återstår innan bygget av Västerport kan påbörjas. Bland annat ska marken höjas med flera meter. Planen är att de första lägenheter­na ska stå klara 2022.
Bild: MADE UP JÄTTEPROJE­KT. Mycket återstår innan bygget av Västerport kan påbörjas. Bland annat ska marken höjas med flera meter. Planen är att de första lägenheter­na ska stå klara 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden