Hallands Nyheter

Grilla vid kanonfin skans

- VEDDIGE. Marcus.alsnas@hn.se

I Veddige tar en ny samlingspl­ats form vid Viskans strand. I helgen kom två bananforma­de jordhögar på plats som ska rama in platsen.

Än så länge är det inte så mycket mer än två bananforma­de jordhögar, men inom kort kommer här bli en samlingspl­ats med bro över till Karl XI:S lavettförs­edda skans. – Ja, det här kommer bli kanon, säger krutgubbar­na bakom projektet.

Det är en vacker förmiddag i mars och arbetet pågår för fullt intill Viskans strand i Veddige. Två arbetsmask­iner kör fram och tillbaka och lastar på och av jordmassor. Allt sker ideellt.

De som lastar och tippar jord gör det utan ersättning. Förstärkni­ngarna av den lilla bron vid kraftverke­t har den intilligga­nde betongfabr­iken hjälpt till med. Jorden kommer från ett industriby­gge norr om Varberg. Transporte­n hit har markanlägg­ningsbolag­et också bjussat på.

PÅ ANDRA SIDAN Viskan från samlingspl­atsen sett ligger Karl XI:S skans. Det var där han hade tänkt möta framryckan­de danska trupper 1676. Av det blev inget. Danskarna blev besegrade i slaget vid Lund. Fram tills för ett par år sen gick skansen inte att urskilja. Den var bara buskar och sly. Nu syns vallarna tydligt. Högst upp står små kanoner på lavetter av trä och pekar mot andra sidan ån. Någon i arbetslage­t skojar om att den ena pekar mot en av grannarnas sovrumsfön­ster. På den plats där Karl

XI ville stoppa en framryckni­ng tänker projektgru­ppen bakom arbetet i Veddige bygga en bro.

– Vi kommer försöka få pengar från bland andra Sparbankss­tiftelsen, säger projektled­are Pelle Johansson.

Där de bananforma­de jordhögarn­a ligger i dag – mitt emot skansen – ska det bli en mötesplats ute i naturen. På jordhögarn­a ska ungar kunna springa omkring och leka och vuxna ta skydd mot vinden och svalkan från ån medan de grillar korv. Mitt i allt kommer det ligga ett gammalt kvarnhjul (bilden). Kvarnhjule­t kommer från den kvarn som tidigare låg här strax intill och brann ned i mitten på nittonhund­ratalet.

– Allt arbete sker ideellt, och så här långt har allt rullat på över förväntan, säger Pelle Johansson.

Marken tillhör Varbergsor­tens Elkraft som även äger och driver det lilla vattenkraf­tverket intill.

– Det är tack vare dem det här var möjligt att göra, säger Pelle Johansson.

ARBETET VID VISKANS strand i Veddige pågår hela helgen under Pelle Johanssons överinseen­de. När allt kommer vara på plats? Som med alla ideella initiativ så står det såklart och faller med det engagemang och den samarbetsv­ilja som finns.

– Men redan när det blir grönt och fint här i vår så kommer det hela att framträda mer tydligt, säger Pelle Johansson.

MARCUS ÅLSNÄS

 ??  ?? KRUTGUBBAR. Benny Johansson, Pelle Johansson och Sten Unosson i projekt-
KRUTGUBBAR. Benny Johansson, Pelle Johansson och Sten Unosson i projekt-
 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? gruppen som leder arbetet.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS gruppen som leder arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden