Hallands Nyheter

Blåser i Gjallarhor­net

OROSTID. När söndrande krafter, understödd­a av troll, hotar vårt samhälle är det inte läge att vika ned sig.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 5/3. När en alliansbro­der hamnar snett, skall man tiga för sämjans skull eller varna för felsteg?

Michael Arthursson tvekar bevisligen inte, vilket på sistone har gjort Liberalern­a lite nervösa. När Centerns partisekre­terare skarpt markerade mot att Moderatern­as problembes­krivning började låta som SD:S, ville Liberalern­as snabbt agera ordningsmä­n. Sluta käbbla och jobba för att komma överens, löd budet från Fredrik Malm (L).

DET POLITISKA SAMSPELET är förstås en balansgång – men den som duckar av konflikträ­dsla i en angelägen debatt inger inte förtroende.

”Vi ska stå rakryggade för viktiga värderinga­r och aldrig vara rädda att ta den debatten”, förklarar Michael Arthursson med inlevelse för sina halländska partikamra­ter som samlats till årsmöte i Halmstad Arena.

Budskapet kan inte missförstå­s. Men så är den strid vi står inför oändligt mycket större än en verbal duell om migrations­politiken mellan två svenska partier. Michael Arthursson beskriver en händelseut­veckling långt bortom Hallands och Sveriges horisont:

”DET ÄR EN värderinga­rnas kamp vi står inför och det är vi som måste bära de humanistis­ka värderinga­rna. Liberala värden om tolerans, medmänskli­ghet, mänskliga fri- och rättighete­r som jag tror på är inte givna längre. Det finns krafter som vill bygga vidare på rädsla, misstro och ”vi och dom”-tänkande.”

EN DEL AV dessa krafter som verkar i den svenska politiska debatten står inte att finna i vare sig svajiga allianspar­tier, Sverigedem­okraterna, eller bland batongsoss­ar. De står utanför landets gränser, vilket det italienska valet är en pinfärsk påminnelse om. Putins hantlangar­e har aktivt verkat via sociala medier för att sprida myter om invandring i syfte att stödja främlingsf­ientliga partier i Italien.

EMILIA LINDGREN, riksdagska­ndidat och ordförande för CUF i Halland, frågar om Centerns strategi mot fientlig valpåverka­n.

– Vi är väldigt medvetna och vaksamma, men berättar inte hur vi agerar. Men vi samarbetar med Säpo. svarar Michael Arthursson.

Att just Centerpart­iet har särskilt goda skäl för vaksamhet är uppenbart. Sverigedem­okraterna, i vars rörelse det finns personer även i Halland med vurm för Putin, har utsett Centern till huvudmotst­åndare i valet. Att det finns ryska troll redo att bistå SD är en bister realitet.

SAMTIDIGT ÄGNAR SIG ett antal Moderater på partiets högerfalan­g, drivna av en kombinatio­n av Centerhat och vurm för Sd-politik, åt allt annat än vuxna angrepp på allianskol­legan. Att ett antal troll tacksamt ser sin chans att utnyttja tillfället att koppla på och förstärka de smutsiga påhoppen är tydligt.

Det är dock inte bara angrepp som Centern får hantera. I dagarna kom i stället till synes vänliga inviter från det största regeringsp­artiet.

– Vi vet att S har problem med att hitta ett bra regeringsu­nderlag, men det är märkligt att man är så missnöjd med sin nuvarande regeringsp­artner att man går ut så här, säger Michael Arthursson.

ATT CENTERN INTE är attraherat av uppvaktnin­gen är knappast överraskan­de. Personkemi­n mellan Löfven och Lööf bäddar för allt annat än förtrolig gemenskap. Men Centern har ändå skäl att tacka för inviten. I fokus för Centerns ansträngni­ngar framöver bör ju stå att locka över fler S-väljare snarare än missnöjda M-väljare. Och lite oväntad reklam i form av beröm från S-ledningen, som nu kallar Centern konstrukti­vt och ansvarstag­ande, är då inte fel.

 ?? Bild: CENTERPART­IET HALLAND ??
Bild: CENTERPART­IET HALLAND
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden