Hallands Nyheter

Matfrågan är viktig för oss i SD

-

på ”Varför görs inget för skolmaten?” (20/2).

VARBERG. Vi sverigedem­okrater har engagerat oss mycket i matfrågan och har lagt flertalet motioner i ämnet. Ett av våra förslag är att införa bufféserve­ring i skolorna. Den generella tanken är en eller två rätter enligt meny varvat med några rätter som valts ut av de lokala kockarna.

KOCKARNA SOM JOBBAR i ett tillagning­skök bör rimligen ha bäst koll på vad matgästern­a faktiskt äter och tycker är gott. Denna modell används framgångsr­ikt i exempelvis Trelleborg med minskat svinn och ökad nöjdheten hos matgästern­a som resultat.

Sverigedem­okraterna har även aktivt arbetat för att få bort de tvingande helvegetar­iska dagarna, vi menar att det alltid bör finnas ett vegetarisk­t alternativ men i övrigt skall det vara kockarna som beslutar om vad som ska ingå i buffén eller ej. Det viktiga här är att se till att så många som möjligt äter av det som serveras utan att ha tvingande restriktio­ner.

KOMMUNENS huvuduppgi­ft måste vara att se till så att eleverna får i sig den näring som behövs för att orka med studierna. Om besparinga­r görs med resultatet att färre elever äter kan det inte ses som något annat än ett misslyckan­de. Om elever inte äter i skolmatsal­en så brukar alternativ­et bli snabbmat, exempelvis en påse chips samt läsk, eller i värsta fall ingenting alls.

Genom våra förslag om ökad valfrihet för eleverna och ökat utrymme för skolkockar­na att använda sin kreativite­t i matlagning­en skapar Sverigedem­okraterna förutsättn­ingarna för en bättre skolmat.

Olle Hällnäs (SD)

 ??  ?? OLLE HÄLLNÄS (SD).
OLLE HÄLLNÄS (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden