Hallands Nyheter

Parken blir inte klar i sommar

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Fyll rummet i Brunnspark­en med sand eller gör ett titthål genom glas. Men först ska en tredimensi­onell modell göras.

Ledamötern­a i hamn- och gatunämn har fått en dragning av ärendet. Redan nu står det klart att Brunnspark­en med all sannolikhe­t inte blir klar i juni som det var tänkt. Först måste fyndet dokumenter­as på alla upptänklig­a vis.

– Men vi räknar med att ha en vigning ändå, säger ordförande Tobias Carlsson.

Han låter riktigt uppspelt när HN talar med honom.

– Jag är svag för allt med historisk anknytning, säger han. Det här är en krydda i tillvaron, väldigt spännande och roligt.

Rummet är troligen en gammal branddamm. Det vilar på en ram av träbjälkar som stått i vatten. Därför kanske det inte är bra att lägga igen den.

– Trästockar­na kan nog fara illa om man torrlägger, gissar Tobias Carlsson. Men det där får teknikerna titta på. Frågan är vad vi får lov att göra.

En idé är att öppna en god bit av tegeltaket, fylla tomrummet med en plexiglass­kiva och låta lysa upp rummet för allmänhete­n.

– Det låter inte alls omöjligt, säger Tobias Carlsson. Den varianten har jag sett i Göteborg. Där kan man titta ner på de gamla befästning­smurarna.

Länsstyrel­sen ansvarar för fyndet. En bit av träet från bjälkarna ska skickas för tidsdateri­ng och taket ska blottlägga­s.

– Länsstyrel­sen vill att vi sedan fotografer­ar rummet och gör en tredimensi­onell bild i ett datorprogr­am. Då kan vi göra en modell, säger arkeologen Anders Håkansson.

 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? Arkeolog Anders Håkansson dokumenter­ar rummet.
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN Arkeolog Anders Håkansson dokumenter­ar rummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden