Hallands Nyheter

Wallström markerade mot Irans rättssyste­m

- FILIP NORMAN/TT

Sveriges relation med Teheran störtdök när Ki-forskaren Ahmadreza Djalali dömdes till döden. Den fängslade Djalali gavs snart svenskt medborgars­kap vilket väckte Irans vrede. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) har nu åter markerat mot regimens godtycklig­a användning av dödsstraff.

Det var på tisdagen i förra veckan, då FN:S människorä­ttsråd höll möte i Genève i Schweiz, som Wallström lämnade salen i sällskap med flera andra Eu-politiker. Irans kontrovers­ielle justitiemi­nister Alireza Avayi skulle just då hålla ett anförande.

Om Djalali blivit ett svenskt exempel som satt strålkasta­rljuset på Irans godtycklig­a rättssyste­m, där människorä­ttsorganis­ationer beskriver tortyr och framtvinga­de erkännande­n som vardag inom rättsappar­aten, kan Alireza Avayi sägas vara själva personifie­ringen av iransk rättstillä­mpning.

”Han står på EU:S sanktionsl­ista, han har mycket blod på sina händer.”

Wallstöms agerande var en mycket tydlig markering mot Teheran, berättar en källa med insyn för TT.

– Det här är en mycket kontrovers­iell person. Han står på EU:S sanktionsl­ista, han har mycket blod på sina händer. Att låta den personen sola sig i glansen som dignitär, det var ingenting Wallström ville bidra med, berättar källan.

ALIREZA AVAYI AGERADE åklagare i samband med den islamiska revolution­en i Iran 1979 och anklagas för att bära ansvaret för godtycklig­a avrättning­ar av tusentals regimkriti­ker.

– Han har under lång tid i Iran varit en av de högst ansvariga för att staten avrättat minderårig­a, politiskt oliktänkan­de och andra som strävat efter politiska reformer i landet. Inte minst efter den gröna rörelsen 2009.

EN FOLKLIG PROTESTRÖR­ELSE för demokrati i Iran 2009 bemöttes med kraftfulla motreaktio­ner från regimen, och Alireza Avayi var en av de högsta ansvariga för de domar som följde, skriver The New York Times. Många länder, inklusive FN har fördömt regimens agerande.

Avayi anklagas också för delaktighe­t i massakern på tusentals opposition­ella 1988, enligt flera trovärdiga källor.

Avayi tillåts inte resa in i EU och har belagts med sanktioner. Men han kunde närvara vid mötet i Genève eftersom Schweiz inte är medlem i unionen.

 ??  ?? REKRYTERAR TERRORISTE­R. Abu Osama Noraki använder sig av den krypterade appen Zello för att sprida Is-propaganda. Bilden ovan är från en tidigare
REKRYTERAR TERRORISTE­R. Abu Osama Noraki använder sig av den krypterade appen Zello för att sprida Is-propaganda. Bilden ovan är från en tidigare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden