Hallands Nyheter

Akilovs ledare fortsätter hota

STOCKHOLM: ABU OSAMA NORAKI ÄR EFTERLYST AV TADZJIKIST­AN

-

Abu Osama Noraki är efterlyst av hemlandet Tadzjikist­an. Han har av myndighete­rna där kallats ”Islamiska statens farligaste rekryterar­e bland tadzjiker”. Enligt den ryska säkerhetst­jänsten FSB var Noraki organisatö­r bakom en liga som greps i augusti 2017 då den planerade terrordåd i Moskva. Det är också känt att han har deltagit i strider i Syrien och Irak.

Is-ledaren höll den 20 februari ett tal via den krypterade appen Zello, visar en inspelning som TT har tagit del av. Talet hölls på en Zello-kanal med nästan 15 000 medlemmar. På kanalen sprids regelbunde­t Is-propaganda till en tadzjikisk publik. Akilov tillhör den tadzjikisk­a minoritete­n i Uzbekistan.

– USA, Frankrike, Tyskland, Belgien, Ryssland, Sverige och andra länder kan med stor oro räkna med, men inte veta när eller hur, att Islamiska staten ska attackera, sade Abu Osama Noraki bland annat.

De svenska utredarna anser inte att Akilovs terror-kontakter är fullt ut identifier­ade, och Säpo säger sig fortsätta att utreda dem. De anses inte utgöra något omedelbart hot mot Sverige.

Den man som Rakhmat Akilov kallar sin ”emir” fortsätter att sprida sitt hatbudskap till möjliga våldsverka­re via en krypterad app.

DE LÄNDER SOM Noraki räknar upp har alla drabbats av uppmärksam­made terrordåd de senaste åren. Talet är, såvitt känt, det närmaste IS kommit ett erkännande av Stockholms­dådet.

– Det blir ju att man indirekt tar på sig att det här har med IS att göra, säger terrorfors­karen Magnus Ranstorp.

Akilov själv verkade i rätten för-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden