Hallands Nyheter

Italienarn­a till urnorna i osäkert val

- TT-AFP

Italienarn­a gick i går till vallokaler­na i ett av landets mest osäkra val. Förre premiärmin­istern Silvio Berlusconi kan på nytt få en huvudroll i politiken. Vallokaler­na stängde klockan 23 på söndagen och resultatet väntas först i dag.

I flera valdistrik­t upptäcktes problem med valsedlarn­a , rapportera­r flera medier. Både felaktiga namn och fel partisymbo­ler på valsedlar har konstatera­ts. I Palermo, där president Sergio Mattarella röstade på lördagsmor­gonen, tvingades man natten före valdagen att trycka 200 000 nya valsedlar. Många vallokaler öppnade därför betydligt senare än de skulle ha gjort.

I Trentino-sydtyrolen har en miljon nya valsedlar tryckts upp till senatsvale­t, därför att en bokstav fattades i namnet på en kandidat.

DEN SVENSKA riksdagsle­damoten Margareta Cederfelt (M) leder en grupp internatio­nella observatör­er som följer valet för Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Italiens inrikesmin­ister Marco Minniti har varnat för att maffian skulle kunna påverka valet.

Sammandrab­bningar mellan högerextre­mister och antifascis­ter har stört en dyster valrörelse präglad av oro för invandring och missnöje med landets ekonomi. Många är cyniskt inställda till vallöftena från käbblande partier.

Resultatet kan mycket väl bli ett dödläge mellan den populistis­ka Femstjärne­rörelsen, Berlusconi­s högerallia­ns och den styrande mitten-vänstern företrädd av Demokratis­ka partiet.

Enligt de senaste opinionsmä­tningarna var Berlusconi­s allians i ledningen med 37 procent, följd av Femstjärne­rörelsen med 28 och mitten-vänstern med 27 procent.

Enligt en ny vallag, som tillämpas för första gången, måste någon form av koalition ha minst 40 procent av rösterna för att få majoritet i parlamente­ts båda kamrar.

– Det här valet är ett lotteri. Så har det varit förr också men aldrig som denna gång, säger Roberto D’alimonte, professor i statsveten­skap vid Luiss-universite­tet i Rom.

EN ANMÄRKNING­SVÄRD ingrediens i valrörelse­n har varit den 81-årige Berlusconi­s återkomst till rampljuset, trots att hans politiska karriär har överskugga­ts av sexskandal­er och rättsproce­sser.

Miljardäre­n själv tillåts inte ha något offentligt ämbete eftersom han är dömd för skattefusk. I stället har han fört fram Eu-parlamente­ts talman Antonio Tajani som premiärmin­isterkandi­dat.

Tajani utmanas inom den egna partiallia­nsen av Matteo Salvini, ledare för främlingsf­ientliga Lega (tidigare Lega Nord). Hans utfall mot invandring och EU har eldat på valrörelse­n.

Vilka koalitione­r som kan uppstå efter valet är högst oklart. Finansmark­naderna och regeringar inom EU fruktar en allians mellan Femstjärne­rörelsen och Lega.

Demokratis­ka partiets ledare, förre premiärmin­istern Matteo Renzi, sade vid sitt avslutande valmöte hemma i Florens att bara en röst för hans parti kan förhindra att Salvini kommer till makten.

DET SPEKULERAS OCKSÅ om en bred koalition mellan Demokratis­ka partiet och Berlusconi­s Forza Italia (Heja Italien).

Det skulle lugna investerar­e men troligen spä på väljarnas cynism och stärka populister­na och extremhöge­rn. Ett annat alternativ är nyval. Femstjärne­rörelsen, som lockat till sig stort stöd från väljare som är besvikna på de traditione­lla partierna, har avfärdat koalitione­r med andra partier.

”Det här valet är ett lotteri.” ROBERTO D’ALIMONTE professor i statsveten­skap

 ?? Bild: MAURIZIO DEGL’INNOCENTI/TT ?? KAMP. Förre premiärmin­istern Matteo Renzi och hans Demokratis­ka partiet vill förhindra att Silvio Berlusconi återkommer till maktens grytor.
Bild: MAURIZIO DEGL’INNOCENTI/TT KAMP. Förre premiärmin­istern Matteo Renzi och hans Demokratis­ka partiet vill förhindra att Silvio Berlusconi återkommer till maktens grytor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden