Hallands Nyheter

Koalitione­n

- OLA WESTERBERG/TT LARS PEDERSEN/TT

En annan faktor som ökar påfrestnin­garna för Merkel är att den nya storkoalit­ionen får en avsevärt svagare majoritet den här mandatperi­oden, med 399 av 709 mandat i förbundsda­gen. I valet 2013 fick CDU och PSD 504 mandat ihop.

DESSUTOM HÖRS INTE bara lovsång inifrån SPD. ”Kritiken mot Groko kvarstår”, twittrade Kevin Kühnert, ordförande­n i Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund Jusos, och högprofile­rad motståndar­e till koalitions­planerna.

Även om det blev en betryggand­e majoritet för en koalition bekräftar omröstning­en att entusiasme­n inom SPD är mindre än tidigare. I en liknande situation 2013 röstade 76 procent av medlemmarn­a för regeringss­amverkan med CDU, noterar tyska medier.

SPD planerade att gå i opposition efter sitt dåliga valresulta­t 2017, men hoppade in i nya regeringsf­örhandling­ar sedan Merkel misslyckat­s med att bilda regering tillsamman­s med liberala FDP och De gröna.

Nu anser sig Spd-ledningen ha nått högsta möjliga utdelning i förhandlin­garna med CDU genom att få såväl finans- som utrikesmin­isterposte­rna.

MEN DE YNGRE medlemmarn­a är överlag mer kritiska och fruktar att SPD ska uppslukas i en storkoalit­ions oundviklig­a kompromiss­ande och hamna i Merkels skugga.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) välkomnar resultatet av SPD:S omröstning i ett uttalande: ”Tyskland är en av Sveriges närmaste partner och jag ser fram emot att den nya regeringen tillträder.”

EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S) gläds också åt en ”stabil, rejäl och ansvarstag­ande regering i Tyskland”.

”Jag är helt säker på att SPD kommer att ta för sig mer i regeringen än vad partiet gjort hittills.” KARL CHRISTIAN LAMMERS,

lektor emeritus

–DET ÄR VIKTIGT för Tyskland naturligtv­is men det är också väldigt viktigt för EU, säger hon.

Koalitione­n gör att extrema krafter nekas inflytande – läs: det högerpopul­istiska och främlingsf­ientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD) som gick fram starkt i höstens val – och att Tyskland nu kan skicka ordinarie, beslutsför­mögna regeringsf­öreträdare till möten i EU:S ministerrå­d.

Det är inte minst viktigt när en handelskon­flikt med USA är under uppsegling om bland annat ståltullar, resonerar Linde.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER/TT ?? ledare Olaf Scholz, till höger.
Bild: MARKUS SCHREIBER/TT ledare Olaf Scholz, till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden