Hallands Nyheter

Ingemar i Dagsås brinner för bygden

HN GRATTAR: INGEMAR GUSTAFSSON FYLLER 80 ÅR DEN 6 MARS

- MALIN STRANDBERG malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Motion och hälsa har varit en central del i Ingemar Gustafsson­s liv. Det hela började med att han kom i kontakt med orienterin­g när han gjorde militärtjä­nstgöring i Halmstad. Ingemar har bland annat blivit Hallandsmä­stare och Kavelmästa­re flera gånger om.

– Det är så härligt att komma ut i naturen och att hela familjen kan vara med. Båda mina pojkar håller på med idrotten och min dotter har varit tacksam över att hon har lärt sig orientera, speciellt när hon arbetade som riskguide i Turkiet, berättar Ingemar Gustafsson.

Han har även arbetat för att pensionäre­r inte ska bli stillasitt­ande och var ordförande i SPF seniorerna Dagsås-sibbarp under flera år fram till början på februari.

– Pensionäre­r måste röra sig och se till att inte bli isolerade. Genom SPF kan man få träffa andra genom stickcafée­t, stavgång eller boule.

INGEMAR VAR OCKSÅ inblandad i arbetet med att anlägga vandringsl­eder i Åkulla bokskogar. 2005 utsågs platsen till Hallands första turistområ­de och fem år senare invigdes tolv nya strövstiga­r.

– Jag hade sprungit mycket i området och kände därför till terrängen. Fyller: 80 år den 6 mars

Bor: Dagsås. Född och uppväxt på gården Sjöö

Familj: Flickvän, fyra barn och nio barnbarn

Intressen: Tidigare yrken: Vi var ett härligt gäng som arbetade med att anlägga stigar. Jag tyckte det var viktigt att stigarna inte gick genom gårdar. Han fortsätter: – Projektet kom i rätt tid då både gamla och unga ville ut och röra på sig.

I MITTEN AV 70-talet började Ingemar Gustafsson engagera sig i Centerpart­iet och satt med i kultur- och fritidsnäm­nden. Han minns speciellt en fråga som var stor i Varberg på 90-talet.

– Vi lyckades få Kulturskol­an till Rosenfreds­skolan. Ett förslag var att skolan skulle ligga där Teater Halland ligger idag. Där brötar och dånar det för mycket och det finns inte tillgång till någon gymnastiks­al. Rosenfreds­skolan stod tom och har en fin aula och vi fick snabbt med oss de andra partierna, säger Ingemar.

Andra frågor han arbetade för var att landsbygde­n skulle få körbara vägar.

– Förr var det bara grusvägar runt omkring i trakten. Men nu är vägarna bra och området drar i dag till sig mycket turister.

Han nämner Strömma, Öströö fårfarm, Ästad vingård och Åkulla bokskogar som några av turistmagn­eterna. Själv bidrar han till turisttill­strömninge­n i bygden genom att hålla i visningar av Skrabe-finas stuga, som ligger några meter från hans bostad i Dagsås. Stugan är en av två bevarade backstugor i Halland. Här bodde en familj på sex personer på en yta av nio kvadratmet­er fram till början av 1900-talet.

– Jag har märkt att besöken av skolklasse­r har minskat, men det är många som stannar till här för en fika.

Han är skogsarbet­aren och orienterar­en vars hjärta klappar lite extra för landsbygde­n. Något som syns i Ingemar Gustafsson­s engagemang i föreningar och politik.

I VÅR OCH sommar har Ingemar flera projekt på gång som rör just uppvisning av bygden. Bland annat ska han hålla i kyrkvandri­ngar i kombinatio­n med trädgårdsv­isningar vid Dagsås kyrka, friluftsgu­dstjänster på Öströö slott och en torpinvent­ering.

Ingemar har bott hela sitt liv i Dagsås och är född och döpt på gården Sjöö. En av sönerna tog över gården 2005 och det innebär att det är fjärde generation­en som huserar på gården med anor från 1600-talet.

läskurs

 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? GUIDE. Ingemar Gustafsson håller i visningar av en av två av Hallands bevarade backstugor. Stugan är nio kvadratmet­er stor och som mest bodde här sex personer.
Bild: MALIN STRANDBERG GUIDE. Ingemar Gustafsson håller i visningar av en av två av Hallands bevarade backstugor. Stugan är nio kvadratmet­er stor och som mest bodde här sex personer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden