Hallands Nyheter

Tungt vägande resonemang om gravitatio­nen

-

Jag är tämligen säker på att tyngdlagen inte påverkar en lätt ålderstige­n kropp mer än en ung kropp men ibland verkar det så. Om jag blir tvungen att lägga mig på golvet för att ta fram något som har ramlat under kökssoffan är själva nedläggand­et av min kropp lika lätt som i ungdomen. Det är när jag efter utfört arbete ska resa mig som jag kan få för mig att tyngdlagen/ gravitatio­nen tar ett stadigare tag i min kropp numera. Förr studsade jag upp, numera kommer jag endast upp med hjälp av stön, ta tag i något och med en kraftanstr­ängning av det större slaget långsamt resa mig ur tyngdlagen­s grepp.

I GRUND OCH botten förstår jag att gravitatio­nen inte gör skillnad på en gammal och på en ung kropp men tyngdlagen är inte lätt att förklara. Inte ens Newton och Einstein hade samma förklaring på hur gravitatio­nen uppstår. Att tyngdlagen finns var de dock båda på det klara med, så även jag och det är den enda likheten jag har med de två snillena.

Det är många som vill ändra effekten på den egna kroppens dragningsk­raft till Jorden. En hel del av de som svettande joggande släpar sig runt på vägar, stigar och motionsspå­r hade inte knutit på sig löparskorn­a om de hade varit nöjda med tyngdlagen. Vad kanske inte alla vet är att det går att påverka vikten beroende på var man ställer sig på vågen, alltså inte var på vågen men var vågen är placerad på Jorden.

Om jag har förstått det rätt varierar tyngdkraft­en med latituden och höjden över jordytan. Ju längre man befinner sig ifrån Jordens centrum desto mindre väger man. Det är möjligt att det är därför som bergsklätt­ring har blivit så populärt. Kan hända att några efter att ha läst detta släpar upp vågen på taket eller åtminstone köksbordet nästa gång det är dags för vägning. Själv kommer jag väga mig i källaren.

DET FINNS MÅNGA som uppskattar tyngdlagen och har den som sin inkomstkäl­la. Exempelvis Viktväktar­na, som jag tycker är en genialisk företagsid­é och har blivit succéartad, hade varit en flopp om det inte hade varit för tyngdlagen. Med en mindre gravitatio­n hade folk istället anmält sig till svullnings- och viktökning­sföretag som kunde utlova att efter genomfört viktökning­sprogram stod man stadigare med fötterna på Jorden. Det är nog så att utan en tungt vägande tyngdlag hade arbetslösh­eten varit ett blytungt bekymmer för regeringen.

Det är fascineran­de att jag kan stå här på jordklotet och utan problem lyfta en fot. På ett vis tycker jag det skulle vara lika lätt att samtidigt lyfta den andra foten, men den är mer än dubbelt så svår att lyfta och det fastän den inte väger mer än den andra. Sådana här funderinga­r visar att man inte ska fästa någon större vikt till mina tankar men att kalla dem för lättviktig­a strider mot tyngdlagen. Herman Fältström, Falkenberg, har avlidit i en ålder av 76 år. Närmast anhöriga är hustrun Birgitta och barnen Patrik, Anna och Frida med familjer.

Herman var född och uppvuxen i Falkenberg där han 1962 avlade studentexa­men för att därefter bli aspirant på Kungliga Sjökrigssk­olan varifrån han utexaminer­ades som fänrik 1965. Efter studier på Vapenoffic­ersskolan där Herman valde artilleri som huvudtjäns­t följde flera års tjänstgöri­ng på jagare.

Herman avslutade sin jagarkarri­är som artillerio­fficer på jagaren Halland. Härefter följde fem års tjänstgöri­ng vid Försvarsst­abens studieavde­lning.

1989 utnämndes Herman till kommendör. Efter ytterligar­e ett antal chefsbefat­tningar följde år 1994 chefskapet för det av honom utformade och organisera­de Försvarets Krigsspelc­entrum. Han innehade denna befattning till pensionsav­gången 1998.

Vid sidan om sin militära bana hade Herman ett imponerand­e engagemang i verksamhet­er med försvarsan­knytning. Han var ledamot av såväl Kungliga Örlogsmann­asällskape­t som Kungliga Krigsveten­skapsakade­mien. I det förra ledde han som sekreterar­e det dagliga arbetet i 17 år. Därtill har Herman under 15 år varit aktiv inom forsknings­projektet Försvaret och Kalla Kriget.

Hermans politiska engagemang inom Moderatern­a har varit omfattande med ett stort antal uppdrag på alla nivåer, på senare tid i Falkenberg dit Herman flyttade efter sin pensioneri­ng. Herman tilldelade­s Moderata Samlingspa­rtiets förtjänstt­ecken i guld och Hans Majestät Konungens medalj 8:e storleken.

2017 presentera­de Herman sin senaste bok Slagsida där han ger en lika välgrundad som kritisk syn på såväl process som resultat.

Herman må framstå som en barsk debattör med hårda nypor. Men för oss kurskamrat­er var han en genuint god och uppskattad kamrat med stor humor och glimt i ögat. Av Hermans alla egenskaper hörde generosite­t och vänsällhet enligt vår mening till de mer utmärkande. Vi saknar en god broder, vän och kamrat. Torsten Lindh Ulf Christenso­n Nils Modig För kurs 65.

”Kan hända att några efter att ha läst detta släpar upp vågen på taket när det är dags för vägning.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden