Hallands Nyheter

Vasaloppsv­innaren vill starta damlag

- ANDERS HANSSON/TT

Den ständiga utmanaren Lina Korsgren blev till slut en vinnare i Vasaloppet. – Tårarna kom på upploppet när jag förstod att segern var klar, säger Korsgren.

Efter målgången avslöjade hon tanken på att starta ett kvinnligt långloppsl­ag i skidor tillsamman­s med sin blivande man Gustaf Berglund.

– Det skulle vara roligt att visa unga skidtjejer vad långlopp är för något och inspirera fler att satsa på långlopp, säger hon.

Segern i Vasaloppet har flera bottnar:

1) Hon har i många år setts som den främsta utmanaren till Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna som dominerar långloppsc­upen. Nu fick Lina Korsgren kliva fram och vinna.

– Det stämmer att alla har sett mig som utmanaren och nu vill jag ta nästa steg. Tänkte i somras att det blir ett mål om jag säger högt att jag vill vinna Vasaloppet. Gör jag det inte blir det bara en dröm. I går funderade jag på om jag hade satt för stor press på mig. Men jag lyckades och är så stolt över mig själv, säger Korsgren.

2) Hon har under hela den här säsongen tävlat på egen hand, utanför de stora teamen. Det blev verklighet efter fjolåret, när norska Team Leaseplan upphörde.

– Hon tillhörde Leaseplan och när laget upphörde bestämde vi oss för att köra en säsong tillsamman­s och ha det fruktansvä­rt roligt. Bara hon och jag, berättar sambon Gustaf Berglund.

NÄR ANDRA STORA team haft servicefol­k på uppemot 17 personer har det bara varit Gustaf Berglund och ibland några familjemed­lemmar som stöttat Lina Korsgren.

– I dag var vi i alla fall åtta personer som hjälpte henne. Det var ovanligt många. Men just glädjen att vi gör något tillsamman­s har varit ett framgångsk­oncept, säger Berglund, som får massor av beröm av Lina Korsgren:

– Han är mitt allt och betyder så mycket för mig. Sedan ska vi gifta oss i maj.

DET ÄR MITT i segeryran som Gustaf Berglund utvecklar deras vision om ett tjejlag.

– I dag finns det få platser för damerna i de etablerade långloppsl­agen. Vi har därför pratat om möjlighete­n att skapa ett lag med exempelvis fem tjejer och en kille. Det är bra med en liten mix och allt detta skulle bli inspireran­de för andra damåkare, säger han.

För sjätte året i följd vann en norrman Vasaloppet på herrsidan. I år blev det Andreas Nygaard som vann spurtstrid­en.

– Det är så otroligt att jag fick möjlighete­n att vinna i dag. Det är en stor dröm att få vinna det här. Jag är så otroligt glad, säger den gråtande segraren Nygaard till SVT.

Förra året fick Nygaard se sig slagen på upploppet av sin landsman John Kristian Dahl. Nu tog han revansch och ingen kunde hota honom på upploppet.

 ?? Bild: DANIEL ERIKSSON ?? ÄNTLIGEN. Lina Korsgren blev damsegrare i årets Vasalopp.
Bild: DANIEL ERIKSSON ÄNTLIGEN. Lina Korsgren blev damsegrare i årets Vasalopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden