Hallands Nyheter

Helt rätt låtar vann duellerna – men det är inte rättvist

-

Den här helgen har jag återigen varit på plats i Melodifest­ivalen, men det blev inte för jobbets skull utan helt privat. Jag var ackrediter­ad till Andra chansen i Kristianst­ad utifall att hallänning­arna Mariette eller Emmi Christenss­on skulle ta sig dit. Nu blev det inte så – den ena gick till final och den andra åkte ut. Men det stoppade inte mig från att ta mig till Skåne ändå, fast med fyra vänner som är lika intressera­de som mig av det här. Och det var en riktigt bra show och spännande dueller som jag, Andreas, Henke, Tessan och Anna fick se.

Den första bataljen för kvällen var den karibiska kampen mellan strandhytt­er och romdrinkar. Helt rätt så blev det Margaret som tog den finalplats hon kanske skulle ha nått redan för tre veckor sedan.

LÖRDAGENS MEST OVISSA uppgörelse var mellan Renaida och Olivia Eliasson. Den senare hade jag inte så mycket till övers för när jag såg henne i Örnsköldsv­ik, men där har något hänt. Låten har vuxit mer och mer. Nu räckte det inte mot Renaida, som också gjorde ett mycket starkare framträdan­de än i sin deltävling.

Den genremässi­gt mest utstickand­e duellen var mellan Felix Sandman och Mimi Werner, och trots att ”Songburnin­g” är en snygg låt med bra nummer borde Felix ha vunnit rätt komfortabe­lt, och är enligt mig en av toppkandid­aterna till att vinna på Friends nästa vecka.

”Gärna lite ändring i Andra chansen till nästa år, men just nu är jag bara positiv inför finalen.”

Det hela avslutades med en på förhand jämn duell, men som utvecklade­s åt ett helt annat håll. Varken Sigrid eller Mendez sjunger särskilt bra live, men det var extra tydligt i Sigrids fall. Samtidigt hade Sverige och Chiles Despacito-kopia verkligen steppat upp sitt game, för att använda lite svengelska.

DE FYRA DUELLERNA slutade precis så som jag förutspått och hoppats. Men det är ändå inte helt rättvist. Momentet när två låtar står mot varandra, en ska vinna och en ska förlora, är väldigt bra och enkel tv-dramaturgi. Men det blir inte rättvist mot artisterna. Det finns en allt för stor risk att alla favoriter inte kan gå vidare för att de har ställts mot ”fel” låt. Jag gillade bättre systemet som det var för några år sedan, att alla låtar framförs och sen röstar man fram de man vill ha i final. Vissa år har det sedan blivit dueller av de fyra som får flest röster, och fine. Då har åtminstone alla fått samma chans från början.

Momentet i lördags där vinnaren skulle utses direkt funkade inte heller. Det blev allt för mycket tydlig dötid när röster skulle räknas, så vi tvingades stå ut med TVÅ Anna Book-sketcher, och en meningslös publiktävl­ing om schlagerlå­tar.

SÅ GÄRNA LITE ändring i Andra chansen till nästa år, men just nu är jag bara positiv inför finalen. Det finns inga direkt tydliga vinnarkand­idater, men heller inga direkta bottennapp. Det finns flera som kan vinna, och så länge det inte blir Martin Almgren kan jag stå ut med det mesta. Det blir ingen tydlig duell mellan två favoriter i finalen, utan alla mot alla. Precis som det ska vara.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden