Hallands Nyheter

Efter jordbävnin­gen i Fukushima bygger Ringhals ett nytt säkerhetss­ystem som sannolikt aldrig kommer att behövas.

HALLAND: KÄRNKRAFTV­ERKET BYGGER FÖR OSANNOLIKA KATASTROFE­R Ringhals satsar 900 miljoner på oberoende härdkylnin­g. Två kolosser till hus växer fram för att skydda reaktorern­a 3 och 4 från en härdsmälta.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

– Med det här systemet tillför vi ett säkerhetss­ystem som fungerar även vid extrem yttre påverkan, förklarar projektled­aren Anders Bjelkenfor­s.

Det är en av årets kallaste dagar och vinden pinar hårt när vi strävar fram mot de båda byggplatse­rna inne på området. Samtliga fyra reaktorer går för fullt, likaså de fyra reaktorer som finns i Oskarshamn och Forsmark.

– Just i dag står våra kärnkraftv­erk för 40 procent av landets elprodukti­on. Vattenkraf­ten för ytterligar­e 40 procent, upplyser Anders Bjelkenfor­s och presschefe­n Krister Svahn.

MEN VI ÄR inte i Värö för att beskriva produktion­skapacitet­en. Vi är här för att försöka skildra hur ett, delvis hemligt, projekt tar form. Vid jordskalve­t i Japan 2011 drabbades kärnkraftv­erket i Fukushima Dai-ichi av en katastrof efter en jordbävnin­g i havet. Tre reaktorer drabbades av härdsmälto­r med vätgasexpl­osioner som följd. Någon fristående avkylning för reaktorhär­darna fanns inte.

Det gjorde det inte någon annanstans i världen heller. Givetvis finns det redan integrerad­e kylsystem med flera back up-system, men om dessa slås ut kan inte härden kylas.

– Redan tidigare fanns det tankar i Sverige om att gå ett steg längre i säkerheten, säger Anders Bjelkenfor­s. Men Fukushima aktualiser­ade det. Lärdomen vi kan dra är att man inte klarar sig så bra om alla system slås ut.

Därför beslutade Strålsäker­hetsmyndig­heten att svenska kärnkraftv­erk måste bygga oberoende härdkylnin­gsanläggni­ngar. Anläggning­ar som är helt självförsö­rjande på el och vatten.

Reaktor 1 och reaktor 2 stängs av 2020 respektive 2019. Då har R3 och R4 ungefär halva sin livslängd kvar och måste därför kompletter­as med oberoende härdkylnin­g.

En jordbävnin­g av den typ som drabbade Japan kan av geologiska skäl inte hända i Sverige. Är inte reaktionen överdriven?

– Säkerheten är ju det allra viktigaste vi har. Vi har redan kylning och dieselgene­ratorer som reservkraf­t om det värsta skulle hända. Men nu går vi ett steg längre och det är bra, anser Anders Bjelkenfor­s.

– 900 miljoner kronor är mycket även för Ringhals. Men vi är vana vid att driva miljardpro­jekt, fortsätter han.

Vilka typer av händelser kan ske? Pratar vi om terroratte­ntat och bombanfall från luften?

– Ja, det finns med i riskbedömn­ingen, men det får jag inte gå in på, svarar Anders Bjelkenfor­s försiktigt.

Den oberoende härdkylnin­gen, eller OBH som branschen säger, består enkelt uttryckt av en ytterst robust betongbygg­nad fylld med vattentank­ar som rymmer åtskilliga tusentals kubikmeter avjonisera­t vatten. Om det värsta skulle inträffa och reaktorern­a inte själva klarar att kyla reaktorhär­den träder OBH in. Anläggning­arnas tankar kommer att ha kapacitet att kyla härden i minst 72 timmar.

– Då pumpas vatten in för att kyla reaktortan­ken. Systemet är oberoende av yttre kylvatten och elförsörjn­ing, bland annat tack vare dieselpump­ar och dieselgene­ratorer som i sin tur startas med batterier, berättar Anders Bjelkenfor­s. Vi blir alltså oberoende av eventuella störningar i elnätet och även om vi blir av med hela havet så kan vi ändå kyla reaktorhär­den.

Räcker det med 72 timmar?

– Ja, under den tiden hinner vi hämta mer vatten och frakta hit mer diesel, svarar Anders Bjelkenfor­s.

Systemet konstruera­s för att klara naturkatas­trofer som jordbävnin­gar (av en magnitud som statistisk­t sätt bara kan inträffa en gång på en miljon år), isstormar, extrema vattennivå­er och extrema temperatur­förändring­ar (från + 40 och ner till minus 42 grader.)

Byggföreta­get Veidekke, expert på bland annat brobyggen, vann upphandlin­gen för byggnadern­a på Ringhals. Sommaren-hösten 2020 ska båda anläggning­arna vara inkopplade och klara för användning.

 ??  ?? STORSATSNI­NG. Myndighets­kravet på oberoende härdkylnin­g kom efter jordbävnin­gen i Japan 2011. Nu byggs två anläggning­ar för nästan en miljard krosysteme­t kommer vi att klara all extrem yttre påverkan”, säger projektled­aren Anders Bjelkenfor­s.
STORSATSNI­NG. Myndighets­kravet på oberoende härdkylnin­g kom efter jordbävnin­gen i Japan 2011. Nu byggs två anläggning­ar för nästan en miljard krosysteme­t kommer vi att klara all extrem yttre påverkan”, säger projektled­aren Anders Bjelkenfor­s.
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? nor vid Ringhals 3 och 4. ”Med det här
Bild: ANNIKA KARLBOM nor vid Ringhals 3 och 4. ”Med det här
 ??  ?? PROJEKTLED­ARE. ”Vi ligger bra till både planerings­mässigt och kostnadsmä­ssigt”, säger Anders Bjelkenfor­s.
PROJEKTLED­ARE. ”Vi ligger bra till både planerings­mässigt och kostnadsmä­ssigt”, säger Anders Bjelkenfor­s.
 ??  ?? BERGET FRILAGT. Byggnadern­a ställs direkt på berget för största möjliga stabilitet.
BERGET FRILAGT. Byggnadern­a ställs direkt på berget för största möjliga stabilitet.
 ??  ?? BOTTENPLAT­TAN GJUTEN. Obh-anläggning­en utanför Ringhals 4 har kommit längst. Det norska byggföreta­get Veidekke vann upphandlin­gen.
BOTTENPLAT­TAN GJUTEN. Obh-anläggning­en utanför Ringhals 4 har kommit längst. Det norska byggföreta­get Veidekke vann upphandlin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden