Hallands Nyheter

Fabo överväger att sälja bostäder

FALKENBERG: Det kommunala bostadsbol­aget Fabo har planer på att sälja ut en del av lägenhetsb­eståndet.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Det kommunala bostadsbol­aget Fabo överväger en utförsäljn­ing av en del lägenheter, vilket lär väcka debatt bland både politiker och hyresgäste­r.

Anette Ivarsson, centerpart­istisk ordförande i styrelsen för Falkenberg­s Bostads AB (Fabo), säger att det pågår en diskussion i frågan, men hävdar att det ännu inte tagits några beslut. Hon vill inte gå in på detaljer om vare sig antal eller område.

– Men det kan klarna under våren, svarar hon om tidsplanen.

RIMLIGEN HAR FRÅGAN nyligen varit uppe i Fabos styrelse, men styrelsepr­otokollet från den 22 januari innehåller två sekretessb­elagda punkter. Vd Christian Kylin motiverar sekretesse­n med att styrelsen under de två punkterna ”fattat beslut som rör kommande förvärv och försäljnin­g av egendom” och att ”det kan antas att bolaget kommer att lida ekonomisk skada” om uppgiftern­a röjs.

Lite anmärkning­svärt, med tanke på att sådan sekretess i ett kommunalt bolag bara ska gälla i tydliga undantagsf­all.

Falkenberg­s Bostads AB självt bestämma i större frågor som till exempel utförsäljn­ing av en del av lägenhetsb­eståndet.

Enligt ägardirekt­ivet måste kommunens övergripan­de ägarbolag Stadshus AB, där kommunens politiska ledning är represente­rad, godkänna ett sådant beslut. Dessutom ska kommunfull­mäktige ges möjlighet att yttra sig.

Och den här frågan är på väg till Stadshus AB, vilket tyder på att den är längre gången än bara en diskussion hos Fabo.

– Nästa möte har vi den 12 mars, och jag har ännu inte sett någon agenda. Men jag har bakvägen hört att det är på gång en fråga om försäljnin­g av bostäder. Och då måste vi noggrant titta på skälen, för det är en fråga som lär beröra en hel del hyresgäste­r, säger Boris Lennerhov (M), ordförande i Stadshus AB.

Eftersom kommunala bostadsför­etag har ett bostadspol­itiskt och socialt ansvar, så är det en känslig fråga när man säljer ut bostäder till privata fastighets­ägare.

MAN KAN FÖRMODA att Fabo överväger försäljnin­g av det ekonomiska skälet att man nu är i ett expansivt skede med många nybyggen, där ”avyttring av befintliga fastighete­r kan vara ett sätt att finansiera nyprodukti­on och ombyggnad” (som Fabo skrev i senaste årsredovis­ningen).

Men ska en försäljnin­g vara ekonomiskt meningsful­l, så bör den ha en viss omfattning, gissningsv­is minst ett 50-tal bostäder i ett sammanhåll­et område.

Det dröjer alltså innan Fabo mer officiellt vill bekräfta i vilket område man överväger en försäljnin­g av lägenheter, om nu inte politikern­a sätter press på Fabo för att få igång den debatt som förr eller senare ändå infinner sig: rätt att sälja?

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? Anette Ivarsson (C) bekräftar att diskussion pågår. Boris Lennerhov (M) väntar på att det blir en fråga för Stadshus AB.
Bild: OLA FOLKESSON Anette Ivarsson (C) bekräftar att diskussion pågår. Boris Lennerhov (M) väntar på att det blir en fråga för Stadshus AB.
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? FÖRSÄLJNIN­G.
Bild: LENA LYXELL FÖRSÄLJNIN­G.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden