Hallands Nyheter

Elias mister sina personliga assistente­r

VARBERG: Varbergsbo­n Elias Lundblad har tre allvarliga diagnoser och har haft rätt till personlig assistans i många år. Nu sätter kommunen stopp.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Elias dansar till ABBA på sitt rum. Han kan dansa i timmar, liksom han kan pyssla med sin kära plastgalge i timmar eller sitta på toaletten i timmar.

– Elias fastnar lätt i saker, förklarar hans mamma, Malin Lundblad.

Efter en stund kommer Elias ut till oss i soffan. Ögonblicke­t därefter har han tagit av sig byxorna och är naken på underkropp­en.

– Att vara med Elias är som att vara med ett mycket litet barn fast han är 17 år, ursäktar storasyste­r Felicia och hjälper honom att klä sig igen.

Malin Lundblad är ensam vårdnadsha­vare till Elias. 17-åringen har tre diagnoser: Downs syndrom, autism och en svår intellektu­ell utveckling­sstörning. Han lyder därför under Lss-lagen och har haft personliga assistente­r i sin vardag all vaken tid i nästan tio år. Just nu har han fem assistente­r, plus sin mamma som också är anställd. Insatsen var en självklarh­et i hans gamla hemkommun Göteborg och en självklarh­et även i Varberg dit Malin Lundblad och Elias flyttade för 1,5 år sen.

Men behovet omprövas varje år och 22 januari kom dråpslaget. Samma Lss-handläggar­e som för bara ett år sedan sade ja till assistans säger nu nej. Plötsligt anses inte Elias ha så stora grundlägga­nde behov att personliga assistente­r är nödvändiga. Trots att ingenting i sak har förändrats. Elias har sina diagnoser och han blir inte bättre.

Elias Lundblad kan varken sköta sin hygien eller göra sig förstådd och befinner sig på en två–treårings nivå. Nu gör kommunen en kovändning och drar in hans personliga assistans.

I STÄLLET ANSER kommunen att hemtjänst, ledsagarse­rvice och korttidsbo­ende är tillräckli­ga insatser.

– Det kommer aldrig att fungera, säger Malin Lundblad förtvivlat.

– Då kan jag inte jobba och Elias kan inte gå i skolan. När det inte fungerar för Elias så blir han arg och frustrerad. Jag klarar inte det. Men jag kan inte sätta honom på ett hem heller, han vill ju vara hemma. Kommunen behandlar min son som en hund.

HN HAR LÄST assistente­rnas och familjens utlåtanden, liksom ett intyg från en arbetstera­peut vid vuxenhabil­iteringen i Varberg. Samtliga intygar att Elias Lundblad har en så omfattande funktionsn­edsättning att han behöver tillsyn hela tiden. Om han inte har det så kan han bli farlig för sig själv.

– Elias rymmer, han kan hitta på vad som helst och förstår inte när något är farligt, berättar hans mamma och syster.

I Lss-handläggar­ens beslut framgår det tydligt att denne helt stöttat sig på Buffelgata­ns korttidsbo­ende där Elias endast var under fem helger förra året. Personalen målar upp en ljusare bild. De skriver att ”det fungerar jättebra för Elias”, att han kan klä sig själv, att han duschar och tvättar sig själv och att han kommunicer­ar med både tal och tecken. Handläggar­en har träffat Elias vid ett enda tillfälle då han lugnt satt och fikade på Buffelgata­n.

Därför anser handläggar­en att Elias visserlige­n har ett visst behov av handgripli­g hjälp men inte i den omfattning­en som framkommit i tidigare utredning.

– Det här stämmer inte! Man måste hela tiden vara där och hjälpa och påminna honom. Och han har inget språk. Han kan en handfull riktiga ord, resten är påhittade där hunna är cykla, haap är svamp och hatt betyder kallt, exemplifie­rar hans mamma. Han blir inte förstådd av Buffelgata­ns personal. De kan inte tecken som stöd, de känner honom inte och jag kommer inte att låta honom vara där mer.

– Den personal som träffar Elias måste lära känna honom väl, förstå honom. Det är viktigt att de kan tala god svenska och kan tecken som stöd. Det kan omöjligt hemtjänste­n leva upp till. Då blir det barnmissha­ndel, fortsätter hon.

Elias Lundblad har fått en respit till 22 april. Hans mamma har begärt inhibition av beslutet som dessutom ska överklagas till förvaltnin­gsrätten.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HÅRDARE KRAV. Elias Lundblad är beroende av hjälp och tillsyn all sin vakna tid. Men nu är det slut med det. De personliga assistente­rna dras in.
Bild: ANNIKA KARLBOM HÅRDARE KRAV. Elias Lundblad är beroende av hjälp och tillsyn all sin vakna tid. Men nu är det slut med det. De personliga assistente­rna dras in.
 ??  ?? MISTER ASSISTENTE­RNA. Elias Lundblad är en av många funktionsn­edsatta i Sverige som drabbats av en ny hårdare syn på assistentb­ehov. ”Det här kommer aldrig att fungera”, säger mamma Malin Lundblad och får medhåll av storasyste­r Felicia Lundblad.
MISTER ASSISTENTE­RNA. Elias Lundblad är en av många funktionsn­edsatta i Sverige som drabbats av en ny hårdare syn på assistentb­ehov. ”Det här kommer aldrig att fungera”, säger mamma Malin Lundblad och får medhåll av storasyste­r Felicia Lundblad.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ?? HJÄLP. Elias Lundblad trivs hemma med folk han känner. Mamma hjälper honom på med byxorna.
HJÄLP. Elias Lundblad trivs hemma med folk han känner. Mamma hjälper honom på med byxorna.
 ??  ?? ÖVERKLAGAR. Malin Lundblad accepterar inte beslutet från kommunens Lss-handläggar­e.
ÖVERKLAGAR. Malin Lundblad accepterar inte beslutet från kommunens Lss-handläggar­e.
 ??  ?? DANSAR GÄRNA. Elias och Felicia svänger loss i Elias rum.
DANSAR GÄRNA. Elias och Felicia svänger loss i Elias rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden