Hallands Nyheter

Rättshaver­iet i Solna

SKANDALDOM. Demokratin kräver att nya förmågor lockas. Men partierna får aldrig tumma kvalitetsk­ontrollen. Centerns städnota blir dyr.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 6/3. Din familj, din tro eller ditt kön skall aldrig någonsin spela roll när du står inför skranket. Allas likhet inför lagen är själva grundbulte­n för vårt rättsystem. Därför är det skandalöst att två C-politiker i Solna har kunnat verka som nämndemän trots att de bär helt andra värderinga­r och inte respektera­r svensk lag och rätt.

Det är också ett politiskt misslyckan­de från Centerpart­iets sida att kontrollen av partiets kandidater inte har fungerat bättre. Även om partiet agerade seriöst direkt när domen blev känd och uteslutnin­gsärenden nu rullar, är det förvånande att nämndemänn­ens avvikande uppfattnin­gar i rättsfrågo­r inte har uppmärksam­mats tidigare. Det har ju, åtminstone i ett av fallen, funnits skäl att ana oråd tidigare.

I DEN UPPMÄRKSAM­MADE domen, som tack och lov redan har överklagat­s, misstänkli­ggörs ett misshandel­soffer på ett hårresande sätt. Kvinnans trovärdigh­et ifrågasätt­s för att hon valde att gå till polisen i stället för att hantera våldet som en angelägenh­et för makens släkt. Som skäl för att fria den misstänkte misshandla­ren anges också att det ”inte är ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandla­de och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av skyddat boende för att få en lägenhet.”

ATT EN SÅDAN osaklig, orimlig och sexistisk dom kan slippa igenom i Sverige 2018 är svårbegrip­ligt. Därför är det bra att det inte stannar vid att Centerpart­iet i Solna ber nämndemänn­en att lämna sina uppdrag. Cheflagman­nen vid Solna tingsrätt har startat ett ärende och kallar till sig nämndemänn­en för en lämplighet­sbedömning.

Den politiska lämplighet­sbedömning­en pågår samtidigt inom Centerpart­iet. En rad företrädar­e har på ett befriande skoningslö­st sätt tydliggjor­t att de inte känner sig bekväma med att ha personer med vansinniga värderinga­r till partikamra­ter.

PARTISEKRE­TERARE Michael Arthursson klargör att det finns skäl för partiet att vara självkriti­skt.

– Det är väldigt dåligt att hon fått verka inom partiet när hon gett uttryck för sådana åsikter. Man borde fattat beslut långt tidigare om att hon inte ska represente­ra Centerpart­iet i något sammanhang, säger han i Aftonblade­t.

DET ÄR LÄTT att hålla med. Vilket parti vill hålla sig med företrädar­e vars grundvärde­ringar är helt oförenliga med partiets?

Partier som vill ägna sig ”åt ytlig mångfald och röstfiske” kan frestas, svarar en rad kommentato­rer. Men med tanke på hur högt priset blir, hur sannolikt är det att etablerade partier har som strategi att medvetet sätta mångfald före grundlägga­nde värderinga­r?

ATT POLITISKA PARTIER, med tanke på hur medlemsutv­ecklingen ser ut, har skäl att välkomna nya medlemmar är givet. Demokratin­s framtid hänger på att fler människor vill ta på sig politiska uppdrag. Av samma skäl är det angeläget att det inte tar evighet för varje ny medlem att få en chans att visa framfötter­na. Lång och trogen partitjäns­t skall inte vara det enda kriteriet för att man skall kunna komma ifråga för uppdrag.

SAMTIDIGT MÅSTE kvalitetsk­ontrollen alltid fungera. Trovärdigh­eten skadas när man i stället tvingas städa efterhand. Det har Centerpart­iet i dagarna lärt sig den hårda vägen. Men fler bör ta till sig av lärdomen – även de partier som på sistone varit förskonade från skandaler.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ??
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden