Hallands Nyheter

Staten styr upp sig själv

-

Kommer ni ihåg debatten om starkare och större regioner? Förslag om att övriga län i Sverige skulle göra samma resa som Skåne och Västra Götaland gjorde för några decennier sedan – gå samman i regioner för att kunna matcha storstadsr­egionerna i befolkning och inflytande.

Ett förslag var framme, men det fick inte tillräckli­gt stöd i Sveriges riksdag. Den frågan är nu död. Men utredninge­n som lade fram förslaget har fortsatt arbeta. Nu handlar det inte om landstinge­n, utan om statens egen organisati­on.

STATENS MYNDIGHETE­R HAR nämligen sedan länge övergett länen. Idag är den enda statliga myndighet som är organisera­d efter länen länsstyrel­serna, och även de har fördelat vissa ärenden så att en länsstyrel­se i vissa fall har ansvar för flera län.

Regeringar­na har tillåtit myndighete­rnas regioninde­lning att ske lite hur som helst, varje myndighet har själv bestämt sin organisati­on. Det gör att det idag är olika indelninga­r för olika myndighete­r och det är svårt för medborgare, kommuner, företag och staten själv att riktigt hålla reda på vilka man ska samverka med. Denna statliga oordning har det länge funnits ett stort missnöje med och nu har ett förslag om en ny statlig myndighets­indelning presentera­ts för regeringen.

TILL SKILLNAD MOT det förra förslaget är detta knappast kontrovers­iellt. Enligt förslaget är det tio myndighete­r som får gemensam geografisk indelning: Arbetsförm­edlingen, Försvarsma­kten, Kriminalvå­rden, Migrations­verket, Polismyndi­gheten, Rådet för Europeiska socialfond­en i Sverige (strukturfo­ndsprogram), Tillväxtve­rket (strukturfo­ndsprogram), Trafikverk­et, Säkerhetsp­olisen och Åklagarmyn­digheten.

Denna gång är det staten som styr, dock lutar man sig i förslaget mot en befintlig samarbetss­truktur som i huvudsak berör landsting och regioner, nämligen sjukvårdsr­egionerna, det vill säga den indelning som finns för mer högspecial­iserad vård som bedrivs på universite­tssjukhus.

Dock håller man samman Halland. Det länet är i sjukvårdss­ammanhang delat så de invånarna i de södra delarna får den mer avancerade vården i Skåne och invånarna i de norra kommunerna vänder sig till Västra Götaland. När det gäller statens myndighete­r är förslaget att hela Halland ska ingå i samma område som Västra Götaland.

Ett motiv till detta val av indelning är ett också tecken i tiden, utredninge­n hänvisar till försvarsma­ktens behov. ”Försvarsma­kten, har och måste ha en samverkan med landstinge­ns hälso- och sjukvård”, är ett av motiven för valet av indelning.

Än så länge är det bara ett förslag som har presentera­ts – men det bör omsättas i verklighet så snart som möjligt. Det är dags att det åtminstone blir ordning på den geografisk­a oredan bland statens myndighete­r.

 ?? JOHAN ÖRJES ?? Centerpres­sens nnyhetsbyr­å
JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden