Hallands Nyheter

Ta ansvar för vårt kulturarv!

-

LINDBERG. I Hallands Nyheter 2018-02-28 berättar länsantikv­arie Hans Bergfast om ett möte med Lindberga församling vid vilket Lindbergs prästgård diskuterad­es. Hans Bergfast och en kollega tittade också igenom huset. Baserat på vad som sades på mötet och titten i huset menar Hans Bergfast att huset inte har tillräckli­ga kulturhist­oriska värden för att bli byggnadsmi­nne. Under andra förutsättn­ingar, oklart vilka, skulle Länsstyrel­sen kunna överväga bidragsmed­el. Hans Bergfast beklagar att byggnaden rivs, men, fortsätter han – ”det är en mycket märklig konstrukti­on”.

Just denna märkliga konstrukti­on och de för 175 år sedan fältmålade väggarna i olika färger menar Byggnadsvå­rdsförenin­gen är en av anledninga­rna för att utreda byggnaden för att bli byggnadsmi­nne.

Mötet mellan Lindberga församling och Länsstyrel­sen utspelade sig innan Byggnadsvå­rdsförenin­gen väckte fråga om byggnadsmi­nnesförkla­ring. För att avgöra om en byggnad har de kulturhist­oriska värden som Kulturmilj­ölagen anger för byggnadsmi­nnen krävs givetvis en grundligar­e utredning än en titt och ett möte med en fastighets­ägare som vill riva och fått ett planbesked med potential att inbringa miljontals kronor.

FÖRUTOM EN UTREDNING av huset, konstrukti­onen och ingående material behöver byggnadens historia plockas fram ur arkiven. Om Lindbergs prästgårds tillkomst och utveckling vet vi i dag inte så mycket. Prästgårde­n i Lindberg behöver också relateras till den 1000-åriga kulturhist­oriska berättelse­n om prästgårda­r i Sverige och Halland, ett gemensamt kulturarv som församling­ar gjort sig av med i rasande takt de senaste decenniern­a. Under tiden huset utreds använder sig Länsstyrel­sen lämpligen av Kulturmilj­ölagens möjlighete­r att stoppa ytterligar­e rivningsfö­rberedande arbeten och försäljnin­g av byggnadsde­lar från prästgårde­n.

Just nu är huset i ett ypperligt läge för att utredas av Länsstyrel­sen och för att restaurera de mest värdefulla utrymmena och väggmålnin­garna. Sentida skikt har avlägsnats och 1840-talet är frilagt. Kulturhist­oriskt intressant inredning finns hos Nygårds byggåtervi­nning. Arbetsinsa­tsen är egentligen inte mer omfattande än en vanlig renovering, om den görs av personer som förstår uppgiften. Byggnadsvå­rdsförenin­gen bistår gärna med vårt breda nätverk av arkitekter, ingenjörer, konstruktö­rer, byggteknis­kt kunniga och kulturvård­ande kompetens.

DET ÄR SOM bekant allas ansvar och en nationell angelägenh­et att skydda och vårda kulturmilj­ön. Såväl enskilda som myndighete­r ska visa hänsyn och aktsamhet mot kulturmilj­ön. Den som planerar eller utför ett arbete ska se till att skador på kulturmilj­ön undviks eller begränsas, Kulturmilj­ölagens 1 kapitel §1. Det blir såklart tungrott för Länsstyrel­sen att byggnadsmi­nnesförkla­ra ett hus mot ägarnas vilja, men det är inga skäl för att inte noga utreda frågan. Lindberga församling ska ju sälja fastighete­n efter att detaljplan­en är färdig. Det mest ansvarstag­ande blir därför att församling­en avstår från att riva huset och ger någon som vill möjlighet att ta ansvar för vårt gemensamma kulturarv.

Sten Nilsson byggnadsvå­rdsförenin­gens länsombud i Halland vice ordförande i Halländska hus och gårdar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden