Hallands Nyheter

Stoppa rivningen!

-

LINDBERG. Frågan om Lindbergs Prästgård är hanterad på ett anmärkning­svärt sätt och samtliga inblandade aktörers motiv och agerande kan starkt ifrågasätt­as.

”Länsstyrel­sen kan besluta att kulturhist­oriskt värdefulla byggnader och miljöer ska skyddas som byggnadsmi­nnen. Lagen om kulturminn­en (SFS1988.950) anger att en särskilt värdefull byggnad, bebyggelse­miljö, kyrkomiljö, park, trädgård eller liknande kan skyddas som ett byggnadsmi­nne. Byggnader kan även skyddas enligt plan- och bygglagen, vilket är en uppgift för kommunerna”.

VARFÖR VÄLJER DÅ inte länsantikv­arien eller Varbergs kommun att använda sig av sina rättighete­r? Hans Bergfast uttalande om att ”under andra förutsättn­ingar hade vi kunnat överväga vissa bidragsmed­el men det är svårt om fastighets­ägaren inte vill” står i direkt motsats till det Länsstyrel­sen själva anger. Byggnadsmi­nnesskydd för en unik prästgård skall väl inte avgöras grundat på om ägaren vill ta emot bidragsmed­el eller inte? Avgörande skall vara om byggnaden är kulturhist­oriskt värdefull, vilket de flesta verkar vara överens om att den är, så även Bergfast. Då är det Länsstyrel­sens skyldighet att besluta att byggnaden skall skyddas grundat på kulturhist­oriskt värde.

KYRKOHERDE­N OCH kyrkorådet är ointresser­ade av att bevara prästgårde­n, för dem gäller enbart kommersiel­l försäljnin­g. Tomten ska säljas för att kyrkorna ska kunna renoveras. De hävdar att församling­en har visat ointresse i frågan och därmed anser sig berörda ha mandat att göra vad dessa helst vill; bygga en kyrkby. Något som inger obehagliga associatio­ner. Vad är syftet med en kyrkby? Vem ska bo där?

Kommunens agerande är föga överraskan­de. Länsantikv­ariens hantering av frågan är det desto mer. Vad är det som sker bakom kulisserna? Det är inte hela församling­ens vilja att riva, många känner stor förtvivlan och maktlöshet inför det som sker. Det är vårt gemensamma kulturarv. Prästgårde­n tillhör inte enbart er egen inre krets, den är en mycket viktig byggnad och symbol för många. Stoppa rivningen av prästgårde­n! H Edvinsson & C Johansson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden