Hallands Nyheter

Många i samma svåra läge som Elias

- MARIE HEBELIUS SVAHN

Rätten till personlig assistent är omdiskuter­ad och lagen ses över. – Bedömninga­rna blir hårdare och hårdare, både i kommuner och i domstolar, säger chefsjuris­ten Marika Lindblom.

Stefan Löfvens regering anser att kostnadern­a för personlig assistans måste minska. Samtidigt har striktare domar i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n blivit vägledande för Försäkring­skassan och landets kommuner. Regeringen har nu tillsatt en utredning som ser över hela Lss-lagstiftni­ngen.

Elias Lundblads situation är därför inte unik. Föräldrar över hela landet är oroliga över sina funktionsn­edsatta barns framtid när de personliga assistente­rna dras in helt eller delvis.

Marika Lindblom är chefsjuris­t på Elias assistansa­nordnare, Assistans för dig i Sverige AB. Hon hjälper Malin Lundblad att överklaga Varbergs kommuns beslut.

– Jag har många sådana pågående ärenden, tyvärr. Det är ett hårt klimat och jag blir inte förvånad över tuffa bedömninga­r längre. I Elias fall tror de väl att det blir billigare om han är på en institutio­n, säger hon.

FÖR ATT ÖVER huvud taget komma ifråga för personlig assistans måste man ha ”grundlägga­nde behov”. Det handlar då om på- och avklädning, personlig hygien, måltider och kommunikat­ion. När behovet överstiger 20 timmar i veckan är Försäkring­skassan huvudman. Om behovet är 20 timmar eller mindre är det kommunens ansvar. Utöver detta kan man få hjälp med ”övriga behov” som sällskap och tillsyn.

–Bedömninga­rna om vad som är grundlägga­nde behov har också blivit strängare, säger Marika Lindblom.

Endast de moment som personen inte klarar själv räknas. 2017 beräknades Elias ”grundlägga­nde behov” behov vara 13, 73 timmar i veckan. 2018 är det 3, 89 timmar trots att hans familj inte anser att behovet minskat.

HN HAR TALAT med Karin Kärrengård, enhetschef för upphandlin­gsavdelnin­gen, i Varbergs kommun. Hon anser inte att hennes personal gör striktare tolkningar i dag, men poängterar att besluten kan överklagas till högre instans.

– Vi fattar beslut från samma grunder som tidigare, säger hon. Men det kan ju vara så att någon har blivit bättre, att något i sjukdomsbi­lden gör att man plötsligt klarar något man inte klarat tidigare. Hur stort underlag bygger ni era beslut på?

– Det är lite olika. Vad gäller personliga assistans är det de mest omfattande utredninga­r vi gör. Lagen är tänkt för en liten skara människor med väldigt omfattande behov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden