Hallands Nyheter

Spes vill starta lokal förening

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Riksförbun­det för suicidprev­ention och efterlevan­destöd, Spes, vill etablera sig i Varberg. Den 8 mars hålls ett informatio­nsmöte i syfte att väcka intresse för en lokal förening.

Efterlevan­de till personer som har begått självmord är en grupp som många gånger kan ha svårt att hitta rätt stöd.

– Det finns inget automatisk­t stöd till den som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Detta trots att vi själva är en riskgrupp för att drabbas av psykisk ohälsa, säger Marcus Eriksson, som sitter i styrelsen för Spes västra krets.

HAN FÖRLORADE SJÄLV sin far för ett antal år sedan och kom på så sätt i kontakt med gruppen i Göteborg.

– Det är svåra och komplexa frågor du brottas med när du förlorar en närstående på det sättet. Det gör att du själv mår dåligt. För mig var det i det läget väldigt värdefullt att komma i kontakt med Spes och det var också på den vägen jag sedan kom att engagera mig själv, säger han.

I dagsläget finns ingen Spes-förening mellan Göteborg och Helsingbor­g, och därför vore Varberg rent geografisk­t en lämplig placering för en ny förening.

– Och jag har redan varit i kontakt med flera personer som är intressera­de av att engagera sig. Men ju fler desto bättre.

– Vi håller mötet den 8 mars delvis för att se om det finns fler personer som kan tänka sig att ställa upp och engagera sig i föreningen. Men man är naturligtv­is också välkommen om man bara vill bekanta sig med organisati­onen, säger Marcus Eriksson.

INFORMATIO­NSMÖTET i Varberg hålls i Folkets hus och kommer att bestå av två delar: ett informatio­nsmöte och en samtalsträ­ff för efterlevan­de.

Tanken är att samtalsträ­ffar ska kunna hållas kontinuerl­igt i Varberg om tillräckli­gt engagemang finns för att starta en lokal förening.

Spes erbjuder utöver samtalsträ­ffar även stöd via telefonjou­r och slutna Facebookgr­upper.

 ?? Bild: PRIVAT ?? ENGAGERAD. Marcus Eriksson företräder Riksförbun­det för suicidprev­ention och efterlevan­destöd, Spes.
Bild: PRIVAT ENGAGERAD. Marcus Eriksson företräder Riksförbun­det för suicidprev­ention och efterlevan­destöd, Spes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden