Hallands Nyheter

Bockstensm­annens dna gäckar forskare

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

”Det är tydligen inte så himla lätt att få fram dna. När vi har fått fram det kommer vi att berätta om det ordentligt.” PABLO WIKING-FARIA

Hallands Museum

Bockstensm­annens dna gäckar forskarna som en vålnad. I över två års tid har de försökt extrahera hans dna utan att lyckas.

För snart tre år sedan skickade Hallands museum Bockstensm­annens dna på analys.

Det skulle ta upp emot ett år men sedan dess har labbet försökt och försökt utan att lyckas extrahera något ur de biologiska material som forskarna fått tillgång till.

TANKEN ÄR ATT få reda på allt från hår- och ögonfärg (nej han måste inte ha varit rödhårig) till varifrån han kom. På sikt – när släktdatab­aserna kommit så långt – skulle det dessutom kunna bli möjligt att få reda på om han har några levande ättlingar eller släktingar.

Med riktig tur skulle det även kunna gå att ta reda på vem han var, till exempel om man lyckas matcha honom mot välbevarad­e kvarlevor i gravar med namn på. Med dagens dna-teknik går det dessutom att få fram ganska träffsäkra så kallade fantombild­er, en möjlighet som modern kriminalte­knik börjat ta till sig.

PÅ HALLANDS MUSEUM grämer man sig över att det tagit sådan tid men följer arbetet med entusiasm och hoppas fortfarand­e på napp:

– Vi har inte kommit fram till något. Det är tydligen inte så himla lätt att få fram dna. När vi har fått fram det kommer vi att berätta om det ordentligt, säger Pablo Wikingfari­a på Hallands museum. De arbetar alltså fortfarand­e på att försöka vaska fram hans dna?

– Ja, det är inte så lätt helt enkelt.

Är det något som aktivt pågår, eller väntar ni på ny teknik eller ny kunskap?

– Man kan väl säga att det pågår.

Vet du på ett ungefär när man kan hoppas på ett svar?

– Tyvärr har det visat sig väldigt svårt att veta. Vi hade hoppats få det för flera år sedan så vi törs helt enkelt inte säga något. Men det pågår och det är ju roligt så.

Vad beror det på att det är så svårt att ta fram?

– Det har vi inte heller fått något riktigt svar på, men gammalt material kan brytas ned på olika sätt. Vi kommer absolut att höra av oss när vi har något.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FÅR VÄNTA. Dna ska ge många svar om gåtan Bockstensm­annen, är tanken, men hittills har forskarna gått bet.
Bild: ANNIKA KARLBOM FÅR VÄNTA. Dna ska ge många svar om gåtan Bockstensm­annen, är tanken, men hittills har forskarna gått bet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden