Hallands Nyheter

Ringhalsre­ak

-

Ringhals granskas av det internatio­nella kärnkrafts­organet IAEA. Ett dussin personer bedömer hur Ringhals hanterar och planerar för långtidsdr­ift av reaktorern­a 3 och 4. – Vårt mål är att granska möjlighete­n till säker drift i 60 år, säger Robert Krivanek, teamleader för IAEA.

2019 stängs reaktor 2 av och året därpå reaktor 1. Stängninga­rna sker av lönsamhets­skäl. De kommer då att ha en ålder på över 40 år vardera.

Men de övriga reaktorern­a beräknas kunna producera el i 20 år till – minst. Reaktor 3 togs i drift 1981, reaktor 4, 1983. Ringhals vill kunna driva sina återståend­e reaktorer in på 2040-talet och IAEA hjälper dem att göra de. Därför är det Ringhals som bjudit in till besöket som görs för tredje gången.

ROBERT KRIVANEK FRÅN Tjeckien lever en stor del av sitt liv på resande fot. När Ringhals är avklarat blir det ett kärnkrafts­besök i Ukraina, sedan reser han vidare till Brasilien och i maj ska han vara i Pakistan.

– Det är ett tufft jobb med långa arbetsdaga­r sex dagar i veckan, säger han.

Robert Krivanek har handplocka­t experter från en rad olika länder, kärnkraftv­erk och myndighete­r. Tillsamman­s studerar de åldrandet och statusen för de båda yngsta reaktorern­a ur ett säkerhetsp­erspektiv. Hur gör ni då?

–Allt material åldras, säger Robert Krivanek. Hur mycket beror på vilket material det rör sig om och i vilken miljö de finns i. Det mesta kan bytas ut, som kablar och elek-

 ??  ?? REAKTORNS KÄRNA. IAEA granskar säkerheten ur ett långdrifts­perspektiv.
REAKTORNS KÄRNA. IAEA granskar säkerheten ur ett långdrifts­perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden