Hallands Nyheter

Torerna 3 och 4 spås ett långt liv

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

tricitet. Metalldela­r håller längst. En begränsand­e faktor är reaktortan­kens livslängd, då den är både tekniskt svår och ytterst dyr att ersätta.

EXPERTERNA FRÅN IAEA gör inga egna undersökni­ngar. I stället granskar man de dokument som finns och hur man åtgärdar de anmärkning­ar som hittats. Resultatet kommer att utmynna i en slutrappor­t som är klar först i sommar. Resultatet är bara rådgivande, inte tvingande.

– Vi ger rekommenda­tioner och talar om var det finns brister, till exempel ett rostigt rör. Men inte exakt hur de ska åtgärdas. Det får kärnkraftv­erken komma fram till själva. Mindre än fem procent låter bli att följa våra råd. Det kan bero på okunskap, att de inte riktigt vet hur de ska göra.

Resultatet för R 3 och R 4 är glädjande så här långt. * Betyder Internatio­nella atomenergi­organet. Är ett organ inom FN och bildades 1957.

* Arbetet styrs av intressen och behov från medlemslän­derna.

* IAEA:S huvuduppgi­fter är: säkerhet, vetenskap, teknologi, kärnämnesk­ontroll och verifikati­on.

* På Ringhals finns i dag fyra reaktorer som producerar 20 procent av Sveriges energibeho­v.

* Efter 2020 är bara reaktor 3 och reaktor 4 kvar sedan de äldsta reaktorern­a, 1 och 2, tagits ur drift.

– De är i riktigt god kondition. Underhålle­t är verkligen bra. De slutliga resultaten kommer vi redovisa i slutrappor­ten, säger Robert Krivanek.

Hur länge kan de fungera?

– Generellt sett är 60 års drift inget problem. Många länder planerar ännu längre drift på bortom 80 år.

Hur gammal är den äldsta reaktorn i världen?

– Den äldsta fyller 49 år i år och finns i USA. Det finns även flera i både Europa och USA som är 46–47 år.

Hur står sig svenska kärnkrafts­reaktorer jämfört med andra länders?

– Det är svårt att svara på, det är så komplext. Men de håller standarden.

Besöket på Ringhals avslutas på torsdag.

 ?? Bild: EDIT CAMILLA SVENSSON ?? Bilden visar reaktorbas­sängen och längst ner i botten skymtar locket till reaktortan­ken. Bilden togs vid reaktor 4:as årliga revision sommaren 2017.
Bild: EDIT CAMILLA SVENSSON Bilden visar reaktorbas­sängen och längst ner i botten skymtar locket till reaktortan­ken. Bilden togs vid reaktor 4:as årliga revision sommaren 2017.
 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? INTERNATIO­NELLT BESÖK. Från vänster Henric Lidberg, Ringhals och Robert Krivanek och Kari Mäkelä från IAEA.
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN INTERNATIO­NELLT BESÖK. Från vänster Henric Lidberg, Ringhals och Robert Krivanek och Kari Mäkelä från IAEA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden