Hallands Nyheter

Nämndemän utesluts ur C efter skandaldom

- ERIKA NEKHAM/TT LARS PEDERSEN/TT

Efter en kort process utesluter Centerpart­iet de två nämndemän som låg bakom den kritiserad­e domen i Solna tingrätt. En man friades för hustrumiss­handel bland annat med skälet att han verkade komma från en ”bra familj”.

Domen har väckt en våg av upprördhet, inte minst i juristkret­sar, sedan den blev känd på söndagen. Centerleda­ren Annie Lööf kallade på Twitter skrivninga­rna i domen för ”hårresande” och ”förfärliga”.

På måndagen kom ärendet upp i partistyre­lsen. Beslutet blev att utesluta båda nämndemänn­en ur partiet med omedelbar verkan, berättar partisekre­terare Michael Arthursson. Det måste ha varit en rekordsnab­b uteslutnin­gsprocess?

– Vi har inte haft så många uteslutnin­gsprocesse­r i Centerpart­iet men det har gått snabbt. Vi fick in begäran om uteslutnin­g från båda kommunkret­sarna och distriktet i Stockholms län. De här personerna har också fått möjlighet att föra fram sin sak.

FALLET GÄLLER EN man som åtalades för att ha misshandla­t en kvinna 2015. I de friande domskälen skriver Solna tingsrätt bland annat att mannens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömninge­n av skuldfråga­n”.

Att kvinnan först anmälde misshandel­n till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, ”minskar hennes trovärdigh­et ytterligar­e”, enligt domen.

Tre nämndemän och en juristdoma­re dömde. Juristdoma­ren och en nämndeman för Moderatern­a ville fälla mannen. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Åklagaren Josefine Dahlqvist anser att domen är grundad på ”antaganden och fördomar” och har överklagat till hovrätten.

REDAN NÄR PARTIET inledde uteslutnin­gsärendet valde en av nämndemänn­en att lämna alla sina politiska uppdrag. I ett utförligt inlägg på Facebook tar han avstånd från skrivninga­rna i domen, som juristdoma­ren i tingsrätte­n författat. ”Hade jag sett hur den var formulerad innan den skickades ut hade jag självklart opponerat mig”, står det i hans inlägg.

Den andra nämndemann­en försvarar domen i Aftonblade­t :

– Jag har dömt i många mål. Jag har dömt för mannen i vissa mål och för kvinnan i vissa mål. I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag.

Denna nämndeman har tidigare väckt uppmärksam­het med uttalanden om att hon vill anpassa svenska lagar för muslimer, exempelvis när det gäller skilsmässo­r och arvsrätt. Hur god koll har C på sina nämndemän ute i landet?

– Vi behöver uppenbarli­gen ha ännu bättre koll och vi kommer att ha en dialog med alla våra kommunkret­sar i landet om hur vi ska få bättre rutiner för att utse personvald­a, svarar Michael Arthursson som anser att partiet borde ha agerat tidigare.

– Det finns anledning för oss att vara självkriti­ska till varför hon har kunnat fortsätta represente­ra Centerpart­iet.

LENA EGELIN, CHEFLAGMAN i Solna tingsrätt, har inlett ett ärende om nämndemänn­ens lämplighet.

– När jag läser domen och ser att man har värderat om man kommer från en fin familj eller inte – det är ingen bevisvärde­ringsfråga. Då vill jag höra med dem hur de tänker, sade hon till TT före Centerpart­iets beslut om uteslutnin­g. * Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor per år i tre år för att subvention­era köp av elcykel.

* Privatpers­oner kan få 25 procent, upp till 10000 kronor, tillbaka vid köp av ny elcykel.

* Premien avser köp av elcykel, elmoped eller elmotorcyk­el, samt ett antal fordon som används av personer med fysisk funktionsn­edsättning, men inte ståhjuling­ar som Segway, elsparkcyk­el eller hoverboard.

* Bidraget betalas ut retroaktiv­t för cyklar köpta från och med den 20 september förra året.

* För laddstolpa­r har regeringen avsatt 90 miljoner kronor per år i tre år.

* Privatpers­oner kan få upp till halva beloppet tillbaka på priset för material och anläggning av laddstolpe. Maxbeloppe­t är på 10 000 kronor.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ?? ÖVERSYN. Nämndemann­asystemet bör ses över igen, anser advokaten Bengt Ivarsson.
BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ÖVERSYN. Nämndemann­asystemet bör ses över igen, anser advokaten Bengt Ivarsson.
 ??  ?? MILJÖMEDVE­TEN. Biträdande finansmini­ster Per Bolund (MP) på en elcykel utanför Rosenbad i Stockholm.
MILJÖMEDVE­TEN. Biträdande finansmini­ster Per Bolund (MP) på en elcykel utanför Rosenbad i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden