Hallands Nyheter

Stort intresse för elcykelpre­mie

- CAJSA COLLIN/TT

Mer än 10 500 ansökninga­r om ersättning för köp av elcykel har kommit in till Naturvårds­verket sedan möjlighete­n att söka infördes den 1 februari. Intresset är betydligt svalare för möjlighete­n att få ersättning för installati­on av laddningsp­unkt till elbil.

Det dröjer fram till mitten av april innan pengarna är på plats och Naturvårds­verket kan börja fatta beslut om ansökninga­rna. Men det har varit ett stadigt inflöde av nya ansökninga­r sen de blev möjliga, enligt Tomas Hallqvist, enhetschef på avdelninge­n för miljöbidra­g på Naturvårds­verket.

– Jag tycker nog att det låter som många ansökninga­r, givet årstiden. Men många är nog ackumulera­de eftersom det går att söka bidrag för cyklar köpta från den 20 september förra året och framåt. Sen väntar vi nästa anstormnin­g när cykelförsä­ljningen börjar komma i gång i slutet på mars.

Sedan den 1 februari kan privatpers­oner ansöka om elcykelpre­mien. Privatpers­oner kan få 25 procent, upp till 10 000 kronor, tillbaka vid köp av ny elcykel. För laddplatse­r kan man sedan den 1 februari få upp till 50 procent i bidrag för material och arbete, upp till 10 000 kronor.

Men intresset för laddningsp­unktspremi­en har varit lågt. Endast 90 ansökninga­r har hittills kommit in.

– Det har nog att göra med brist på informatio­n, om jag får gissa. Man är inte medveten om att möjlighete­n finns. Det är synd, för en laddstolpe är en säker och mer effektiv laddning av din elbil. Det är också något som många säger är ett skäl att inte skaffa elbil – att det inte går att ladda den, säger Tomas Hallqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden