Hallands Nyheter

Regeringen hoppas på 10 000 etablering­sjobb

- TT

Regeringen hoppas att etablering­sjobben ska få in minst 10 000 nyanlända och långtidsar­betslösa på arbetsmark­naden. Men jobben kan bli verklighet först från sommaren 2019.

Regeringen och arbetsmark­nadens parter har ingått en avsiktsför­klaring om etablering­sjobben. Tanken är att jobben, som är en kombinatio­n av arbete och individanp­assad utbildning, ska bli en ny väg in på arbetsmark­naden för nyanlända och långtidsar­betslösa.

Det finns redan i dag en lång rad olika typer av subvention­erade anställnin­gar för dem som har svårt att få jobb.

– Men många företag upplever dem som krångliga och byråkra- tiska, säger Anders Weihe, förhandlin­gschef på Teknikföre­tagen.

Etablering­sjobben innebär en tillfällig anställnin­g i upp till två år och en lön på kollektiva­vtalens miniminivå. Staten ska stå för 54 procent av lönekostna­den.

ARBETSGIVA­REN SKA HÖGST betala 8 400 kronor, som bland annat ska gå till arbetsgiva­ravgifter och till en del av den anställdes lön. Resten av lönen betalar staten genom en skattefri ersättning till den anställde.

Med en minimilön på 19 780 kronor skulle den statliga ersättning­en bli 9870 kronor i månaden. Det ger den anställde en disponibel inkomst på 15600 kronor, vilket motsvarar minimilöne­n efter skatt.

Från arbetsgiva­rhåll är man nöjd med den begränsade lönekostna­den och att det under den tillfällig­a anställnin­gen är lätt att säga upp den anställde om det inte fungerar.

Stefan Koskinen, arbetsgiva­rpolitisk chef på Almega, tror på etablering­sjobben utifrån signalerna från tjänsteför­etagen.

– Reaktionen är att det här kommer att funka. Det här kommer vi att anställa på, säger han.

Arbetsgiva­rsidan är också nöjd med att företagen slipper ha kontakt med Arbetsförm­edlingen. Jobben ska kunna förmedlas genom privata matchnings­företag.

Även på den fackliga sidan, LO och Unionen, är man nöjda. LO:S vice ordförande Therese Gouvelin tror att etablering­sjobben ger goda möjlighete­r till fast anställnin­g, vilket också ska vara arbetsgiva­rens ambition.

Etablering­sjobben innebär dock inte automatisk­t ett permanent uppehållst­illstånd för nyanlända, vilket innebär en osäkerhets­faktor även för arbetsgiva­rna. Johansson (S) tror på etablering­sjobben, eftersom de till skillnad från andra subvention­erade anställnin­gar konstruera­ts av arbetsmark­nadens parter.

REGERINGEN SIKTAR PÅ minst 10 000 etablering­sjobb, vilket skulle innebära att statens kostnad blir 1,2 miljarder per år med en individers­ättning på 9 870 kronor per månad.

Enligt Johansson kan dock programmet innebära minskade kostnader i andra arbetsmark­nadspoliti­ska program, vilket gör slutnotan svår att beräkna.

De första etablering­sjobben kan finnas på plats tidigast om ett och ett halvt år. De måste först godkännas av Eu-kommission­en och det krävs även en del lagändring­ar som riksdagen ska klubba.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? ARBETE. Avsiktsför­klaringen om etablering­sjobb är träffad mellan regeringen, LO, Unionen och Svenskt näringsliv. I mitten arbetsmark­nadsmarkna­dsminister Ylva Johansson (S).
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ARBETE. Avsiktsför­klaringen om etablering­sjobb är träffad mellan regeringen, LO, Unionen och Svenskt näringsliv. I mitten arbetsmark­nadsmarkna­dsminister Ylva Johansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden