Hallands Nyheter

Liberalern­a vill införa euron senast 2022

- OWE NILSSON/TT

Sverige bör omedelbart gå med i EU:S bankunion och införa euron senast 2022, anser Liberalern­a. – Vi måste bestämma oss för om vi vill vara med eller reduceras till en stödmedlem på läktaren, säger partiledar­en Jan Björklund.

Den nya regeringen i Tyskland och landets nära samarbete med Frankrike innebär att Eu-samarbetet nu kommer att växla upp och ta fart, enligt Björklund.

– Frågan är då om vi vill vara med på den resan eller sitta på läktaren. Vi anser att vi ska vara med, vilket vi är ganska ensamma om i Sverige.

ENLIGT BJÖRKLUND BLÅSER det en ängslig vind av inåtvänd nationalis­m över världen.

– Mot det vill vi ställa en vision av Europa som samarbetar mer, inte mindre.

Liberalern­a presentera­r därför sin Eu-agenda med fem punkter:

1. Sverige ska införa euron senast 2022.

2. Sverige ska omedelbart gå med i bankunione­n.

3. Sverige ska ingå i den europeiska åklagarmyn­digheten och EU ska inrätta ett europeiskt FBI. 4. Ja till en europeisk koldioxids­katt. 5. Investera mer Eu-resurser, främst i forskning, utveckling och infrastruk­tur.

I SCB:S SENASTE mätning i november 2017 var det 17,9 procent av svenskarna som vill införa euron. 69,9 procent säger nej. Krisen som uppstod under finanskris­en har uppenbarli­gen avskräckt många svenskar.

– När euron skapades så var den behäftad med ett antal svagheter som brutalt blottades under finanskris­en. Nu har man genomfört mycket stora och omfattande reformer för att komma tillrätta med det, en europluspa­kt, finanspakt och bankunion som syftar till att medlemslän­derna måste sköta sina egna ekonomier, säger Björklund.

– 75 procent av Sveriges export sker till Europa. Det är väldigt avgörande för Sverige att vara en integrerad del av det europeiska ekonomiska samarbetet. Mycket av den politiska makten kommer nu att flyttas in i eurozonen, och det beror på att Tyskland och Frankrike vill förlägga mycket av EU:S fördjupnin­g på detta område. De som står utanför euron riskerar att hamnar mer och mer i utanförska­p, säger Jan Björklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden