Hallands Nyheter

Invandring bidrog till resultatet i valet

- TOVE ERIKSSON/TT ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Valresulta­tet i Italien hänger ihop med motstånd mot invandring och det multikultu­rella samhället, enligt en expert. Svenska Eu-parlamenta­rikern Anna Maria Corazza Bildt säger att många italienare känner sig svikna av EU i flyktingfr­ågan.

När inget block får egen majoritet väntas Italien få en mittenhöge­rregering mellan Silvio Berlusconi­s Forza Italia, främlingsf­ientliga Lega och Fratelli d’italia (Italiens bröder), ett parti på yttersta högerkante­n, bedömer Anders Bergman, författare och expert på italiensk vänster- och högerextre­mism.

– DET INTRESSANT­A är att Lega har blivit det största partiet i koalitione­n och det kommer då att kunna ställa väldiga krav på Silvio Berlusconi­s parti vad gäller ministerpo­ster.

”Italienarn­a känner sig väldigt svikna.” ANNA MARIA CORAZZA BILDT Eu-parlamenta­riker

Om en mitten-högerreger­ing bildas innebär det bland annat att skatterna kommer att sänkas och att en mycket hårdare migrations­politik kommer att föras, enligt Bergman.

– Man kommer att utvisa en massa människor som har kommit till Italien. Det har kommit ungefär 600 000 människor till Italien via Nordafrika och Mellanöste­rn. Många av dem kommer att utvisas. Det kommer att följa samma utveckling som i Österrike och Ungern, säger Bergman.

Anna Maria Corazza Bildt, svensk Eu-parlamenta­riker för Moderatern­a med italienska rötter, förklarar Legas och Femstjärne­rörelsens framgångar med Italiens stora flyktingmo­ttagande.

– Italienarn­a känner sig väldigt svikna, att Europa har vänt dem ryggen, och att euroområde­sreglerna är som en tvångströj­a. Vi ser den här trenden med populister på frammarsch överallt i hela Europa. Skillnaden är att italienarn­a har större skäl att vara besvikna.

– DET FINNS ingen solidarite­t med Italien om migrantern­a. Det finns mycket europeiska pengar som går till Sicilien för mottagning, men det finns ingen fördelning av flyktingar. Både de legala och de illegala migrantern­a fastnar i Italien, säger hon.

Femstjärne­rörelsen har också fått många röster genom löften om medborgarl­ön, enligt Corazza Bildt.

– Om du är en arbetslös väljare som är 35 och fortfarand­e bor hos dina föräldrar, och blir lovad en inkomst på 1 600 euro i månaden, vad skulle du rösta på? säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden