Hallands Nyheter

”Bara tackar och tar emot”

FOTBOLL: ALGARVE CUP Filippa Angeldahl tog för sig, med besked, i sin första A-landskamp från start. Hennes mål banade vägen för en svensk gruppseger i Algarve cup. – Jag känner verkligen att jag kan få ut mina spetskvali­teter, sa 20-åringen.

- MAKOTO ASAHARA/TT

Mot Sydkorea blev det en halvtimmes inhopp. I 3–0-segern mot Ryssland blev det första A-landskampe­n från start för 20-åriga Filippa Angeldahl.

Från startelvan passade hon på att ta för sig, med besked, på det svenska innermittf­ältet.

Linköpings­spelaren testade flera gånger om sitt långskott, fördelade spel, vann yta på mitten och slog både frisparkar och hörnor. Inte ofta en startelvad­ebutant får ta de fasta situatione­rna?

– Nej, men jag bara tackar och tar emot ifall de känner att jag har ett bra tillslag för att slå dem. Så det är bara jättekul, sa Angeldahl.

En av frisparkar­na gick till och med i mål. Det såg ut som ett inlägg, men bollen gick likväl förbi alla huvuden och fötter i straffområ­det. Den gick även förbi huvudet på en felplacera­d Julia Gritjenko i det ryska målet – vidare in i nät, tack vare den kraftiga medvinden, med halvtimmen spelad.

– Det var så kraftig vind så jag fick order att trycka den hårdare mot mål, så jag gjorde det. Det var ett skott ändå alltså?

– Nja, den tog ju i vinden.

Oavsett ursprungli­g intention så var det ett första A-landslagsm­ål för Filippa Angeldahl, som trivts i den nya, tuffa, landslagsm­iljön.

– Tjejerna har tagit emot mig jättebra och jag känner verkligen att jag kan få ut mina spetskvali­teter. Så det känns jättebra.

ANGELDAHLS 1–0 i första halvlek, plus en urtjusig ”sombrerofi­nt” i inledninge­n av matchen av ryska Marina Fedorova, var de godbitar som stack ut från den första halvleken.

Den andra bjöd dock på ett rent smörgåsbor­d av delikatess­er. Fridolina Rolfö var den som bidrog mest med två distinkta avslut – som båda resulterad­e i mål. Det första ur snäv vinkel i inledninge­n av andra halvlek, och det andra på ett volleyskot­t efter en tilltrassl­ad hörnsituat­ion.

Mål blev det inga fler, men chanser skapade Sverige gott om.

I och med att Rosengårds­målvakten Zecira Musovic fick chansen från start i mål, med en hållen nolla dessutom, så innebar det att samtliga spelare i truppen också fick speltid under turneringe­n.

Och många har imponerat – dessutom.

– En del av den här turneringe­n har handlat om att visa att vi har en bredd. Vi har gjort det jättebra på alla håll och kanter. Det är många spelare som visar bra form och bra prestation­er, säger förbundska­ptenen Peter Gerhardsso­n.

BEROENDE PÅ ÖVRIGA gruppers resultat, kan det bli en finalmatch i turneringe­n i dag. Inte helt lätt för dig att ta ut ett lag till den matchen?

– Det är alltid svårt att ta ut ett lag. Nu är vi ganska vana vid att göra det. Man får bara ha elva som startar och på något sätt hamnar man ändå där till slut.

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN ?? KOM LOSS PÅ KANTEN. Rysslands Anastasiia Akimova och Sveriges Olivia Schough under fotbollsma­tchen i Algarve Cup 2018 i Estádio Municipal da Bela Vista.
Bild: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN KOM LOSS PÅ KANTEN. Rysslands Anastasiia Akimova och Sveriges Olivia Schough under fotbollsma­tchen i Algarve Cup 2018 i Estádio Municipal da Bela Vista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden