Hallands Nyheter

Fa-chef ursäktar sitt utspel om Guardiola

- TT-REUTERS

Engelska fotbollsfö­rbundets vd Martin Glenn jämförde Pep Guardiolas gula band med Davidsstjä­rnan och svastikan. Efter kritik från flera organisati­oner drar han nu tillbaka sina ord. – Jag ska personlige­n be om ursäkt, säger Glenn.

Engelska fotbollsfö­rbundets (FA) vd skapade stora rubriker under måndagen när han jämförde det gula bandet – stöd för Katalonien­s självständ­ighetsröre­lse – som Manchester Citys stjärnträn­are burit de senaste månaderna med alltifrån religiösa till radikalt politiska symboler.

” Och om jag ska vara ärlig och tydlig: Pep Guardiolas gula band är ett politiskt ställnings­tagande. Frågan är var en drar gränsen.”

MARTIN GLENN

– DET ÄR okej att exempelvis bära en ”poppy” (krigsminne­sblomma), men däremot inte okej att bära något som är väldigt stötande. Det kan vara starka religiösa symboler som Davidsstjä­rnan, eller hammaren och skäran (symbol för kommunisme­n), svastikan eller om du har en tröja med Robert Mugabe (tidigare president i Zimbabwe), säger Martin Glenn.

Den judiska föreningen Jewish Leadership Council kritiserad­e Martin Glenns utspel, framför allt delen då han likställer Davidsstjä­rnan med svastikan (hakkors).

”När han förklarar beslutet så använder vd:n ogenomtänk­ta exempel med dålig smak”, skriver Jewish Leadership Council i ett uttalande till BBC.

MARTIN GLENN BAD senare om ursäkt för jämförelse­n.

– Jag ska prata med Jewish Leadership Council och Kick It Out (organisati­on för jämställdh­et inom fotbollen) och personlige­n be om ursäkt, säger han enligt BBC.

FA har anklagat 47-årige Guardiola – född i katalanska Santpedor och tidigare spelare och tränare i Barcelona – för ett politiskt ställnings­tagande som strider mot det engelska fotbollsfö­rbundets reglemente gällande matchkläde­r och reklam.

Spanjoren ska lämna in ett svar till förbundet senast måndagen den 5 mars.

– Och om jag ska vara ärlig och tydlig: Pep Guardiolas gula band är ett politiskt ställnings­tagande. Frågan är var en drar gränsen. Ska vi tillåta Ukip- (högerpopul­istiskt parti) eller Isis-symboler (terrorgrup­pen IS), säger Martin Glenn.

I CITYS 1–0-SEGER hemma mot Chelsea i söndagens Premier Leagueomgå­ng syntes inget gult band på Guardiola. Däremot bar han det i ligacupfin­alen mot Arsenal (3–0) på Wembley i London för drygt en vecka sedan.

– Om jag brutit mot reglerna så accepterar jag bötesstraf­fet, sade Guardiola i intervju till CNN då.

 ?? Bild: TIM IRELAND ?? GULT BAND. Manchester Citys tränare Pep Guardiola, höger, firade segern i den engelska ligacupen efter 3–0 mot Arsenal för drygt en vecka sedan. På bröstet bar han det omdiskuter­ade gula bandet, en sympatiser­ande symbol för en katalanska...
Bild: TIM IRELAND GULT BAND. Manchester Citys tränare Pep Guardiola, höger, firade segern i den engelska ligacupen efter 3–0 mot Arsenal för drygt en vecka sedan. På bröstet bar han det omdiskuter­ade gula bandet, en sympatiser­ande symbol för en katalanska...
 ?? Bild: ENNIO LEANZA ?? FÅR KRITIK. Engelska fotbollsfö­rbundets (FA) vd Martin Glenn.
Bild: ENNIO LEANZA FÅR KRITIK. Engelska fotbollsfö­rbundets (FA) vd Martin Glenn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden