Hallands Nyheter

Laura Popa – jurist och författare

- SARA ÖSTER so@hn.se

Hur är det att vara jurist och författare? Det funkar jättebra, i alla fall om man frågar Halmstadbo­n Laura Popa. Hon driver en egen juristbyrå samtidigt som hon är aktuell med ett nytt boksläpp. – Det är min första ungdomsbok och den var riktigt kul att skriva.

Jag träffar Laura Popa hemma i hennes hus i Söndrum. Vi slår oss ner i vardagsrum­met och tar en kopp kaffe. Hon har bott i Halmstad i ett år, och nu är hon inne i en period där hon låter de kreativa tankarna få ta över vardagen.

– Som barn var jag kreativ, och jag målade mycket. Men det uppmuntrad­es aldrig av min familj eftersom de själva inte var speciellt kreativa. Intresset la sig lite under några år men det kom snabbt tillbaka när jag flyttade till Sverige, säger hon.

LAURA ÄR ursprungli­gen från Rumänien och flyttade till Sverige 2000. Efter ett par år med olika yrken började hon studera till jurist i Stockholm. Hon pluggade i fem år, men redan efter halva tiden märkte Laura att hon drogs mer och mer åt det kreativa hållet.

– Mitt kreativa sinne började ta fart på allvar när jag mötte en gammal bekant som introducer­ade pianot för mig. Det kan låta lite lustigt men efter att pianot kom in i mitt liv så blommade allt ut. Det var som om allt bara släppte – en kreativ storm, skrattar Laura.

2012 startade hon ett eget förlag och året efter gav hon ut sin första barnbok, ”En annorlunda pianoafton på Waldermars­udde.” Snart kom uppföljare­n, ”Berättelse­r om den musikalisk­a naturen”.

I DAG HAR hon släppt över tio böcker inom flera olika genrer: barnoch ungdomslit­teratur, poesi, prosa och facklitter­atur. Många av Lauras böcker finns på biblioteke­n runt om i landet. – Mitt aktuella släpp, ”Havstårar”, är första boken i en kommande trilogi. Det är en ungdomsrom­an och går i genren skräck/ rysare. Tidigare har jag skrivit en hel del fantasy och för barn i en ålder runt sex–tolv år. Den här boken är mer för ungdomar mellan nio och sexton år. Den var väldigt rolig att skriva, säger hon.

– Jag måste bo nära skogen, och idéerna föds ofta när jag är ute och går – eller när jag mediterar. Jag skriver även ner alla mina drömmar och så låter jag mig inspireras av dem som är mest ”normala”. Men hur går det ihop att vara jurist och författare?

– Just nu har jag tagit en paus från juridiken för att ge all tid åt författars­kapet. Så det är inte så att jag jobbar som jurist 9–17, och sedan går hem och skriver. Så för mig funkar det alldeles utmärkt att varva mellan mina två yrken.

Den andra boken ”Månsången” planeras komma i augusti i år, och den sista ungdomsrom­anen ” Fjärilsdan­sen” i trilogin förväntas komma senare i höst.

 ??  ?? Hur får du fram idéerna till dina böcker?
Hur får du fram idéerna till dina böcker?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden